Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Egymilliárd forint főnyeremény a lottón

2001.11.15. 12:46
Tizennyolcadik hete immár, hogy nem volt telitalálat az ötös lottón, a főnyeremény egymilliárd forintra nőtt. A szombati sorsolásra több mint hatmillió alapjátékot várnak a Szerencsejáték Rt. illetékesei.

Tizenhetedik hete halmozódik a főnyeremény az ötös lottón, a tizennyolcadik hétre elérte a második legnagyobb összeget, az egymilliárd forintot. Az abszolút csúcsnyeremény előtt - 1 milliárd 59 millió forint - 1999-ben, huszonkét hétig gyűlt a pénz. A játék kezdetén - 1957 december közepe és 1958 december vége között - pedig több mint egy évnek kellett eltelnie, amíg valaki "hiba nélkül" ikszelt be öt számot. Az akkori szabályzat szerint még nem volt halmozódás, öttalálatos hiányában a négy számot eltalálóknak osztották ki a nyereményt.

A Szerencsejáték Rt. szóvivője, Somorai László szerint az elmúlt héten - mikor 900 millió forint volt a főnyeremény - közel nyolcszázezerrel emelkedett az alapjátékok száma, s meghaladta az öt és fél milliót. Somorai szerint a szombati sorsolásra akár egymillióval is több, de a hatmilliót minden bizonnyal felülmúló játékszámot várnak.

Számoljunk újra!

Az egymilliárd forint tulajdonosa, ha a megnyert összeget mind szőlőcukorra költené, akkor 10 526 315 zacskó szőlőcukrot vásárolhat, ez azt jelenti, hogy 1052 tonna cukorral pezsdítheti vérét. Ha például HVG-t szeretnénk vásárolni belőle minden héten (és a HVG nem drágul vagy nem csökken az ára), akkor 129 065 évig elég a pénz. Az Indexet ennek ellenére egymilliárd forint birtokában éppúgy ingyen lehet olvasni korlátlan ideig, mint egymilliárd forint nélkül.

Egy átlagos szextelefonvonal szolgáltatásait 1388 napig folyamatosan vehetjük igénybe ezért a pénzért, a 25 százalékos áfát is beleszámítva. Ez majd négy évnyi beszélgetést jelent. Magyarország egyik legolcsóbb autójából, a Daewoo Matizából 625 darabot lehetne vásárolni, de nem árt figyelembe venni, hogy az autókat valahol parkoltatni is kell.

Azonban ha az újjáindított Concorde-járattal szeretnénk Londonból New Yorkba és vissza utazni, akkor kb. 500-szor tehetjük meg ezt az utat. Ha pedig egy F14-es Tomcat elfogó vadászrepülőre fájna a fogunk, pénzünk csupán egy szerény, 10 százalékos, előleghez lenne elég.