Ágnes
-5 °C
2 °C

Elvitték a hárommilliárdot

2002.12.29. 18:45
A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint egy telitalálatos szelvényt találtak az év utolsó lottóhetében. A nyertes kilencmillió forinttal kevesebbet kap ugyan az előre jelzett összegnél, de így sem kell szűkölködnie, a hónapok óta halmozódó nyeremény megközelíti a hárommillárd forintot.
Az év utolsó hetében több mint 13,6 millió ötöslottószelvénnyel játszottak. A Szerencsejáték Rt. kommunikációs igazgatója, Somorai László elmondta, köztük egy öttalálatost találtak. A főnyeremény az előre jelzetthez képest 9 millió forinttal kevesebb ugyan, de így is majdnem megközelíti a hárommilliárdot: adózás után 2,971 milliárd forint. Ha most sem nyert volna senki, a nyeremény a 3,2 milliárd forint körüli összegre emelkedett volna. A milliárdos a 3, 17, 20, 37, 40 számokat ikszelte be a szelvényen.

"A szerencsés játékosnak először fel kell hívnia az úgynevezett nagy nyeremény vonalat, amelynek száma minden lottózóban megtalálható" - tette hozzá a szóvivő. A játékosnak be kell bizonyítania, hogy tulajdonában van a nyertes szelvény. Miután ez megtörtént, személyes találkozón a Szerencsejáték Rt. két munkatársa felvilágosítja a nyeremény felvételének lehetőségeiről, és kérésének megfelelően a pénzt átutalják egy vagy több bankszámlára. Hangsúlyozta, hogy az rt. biztosítja a nyertes részére az anonimitást, azaz a cégtől semmilyen adatot nem tudnak meg a nyertes személyéről.

"Készpénzben a társaság nem teljesíti a kifizetést, már csak azért sem, mert annak súlya 10 ezresekben 3 mázsa lenne. Ennyi bankó egymás mellé rakva 46 kilométer hosszú, egymásra helyezve pedig 14 emelet magas lenne" - mondta a szóvivő.

"Befektetési tanácsokat a Szerencsejáték Rt. nem ad, de ha a nyertes ezt kéri, akkor segít neki befektetési tanácsadót keresni" - mondta Somorai László.

Kockázatkerülő befektetést ajánlanak a szakértők

Befektetési szakértők szerint a laikus számára hatalmasnak tűnő összeget kockázatkerülő befektetésekre - hosszú távú állampapírokra, jelzálog-hitellevelekre - célszerű fordítani. Azok, akik hosszú távra gondolkodnak, forgalomképes, kisebb méretű, új építésű és frekventált helyen lévő ingatlanokra is jelentősebb összeget költhetnek a nyereményből.

A rekordnyeremény felhasználásának szempontjából azt tartják a legcélszerűbbnek, ha a pénz 10 százaléka a luxuskiadásokat, a "költőpénzt" fedezi, 20-20 százalékot tesz ki az ingatlan- és tőzsdei befektetések nagysága, a "maradék" pénzből pedig állampapírokat, diszkont kincstárjegyet, illetve jelzálog-hitellevelet vásárol a nyertes.

Egyes vélemények szerint ekkora pénzből a nyertes már megengedheti magának, hogy akár több száz millió forintért vegyen részvényt; a magyar tőzsdén több olyan papír is forog, amelyből érdemes nagyobb tételben vásárolni.

A sok pénz miatt nem szoktak pszichológushoz fordulni

Arra a felvetésre, hogy talán pszichológusra is szüksége lehet egy ekkora összeg nyertesének, a szóvivő kijelentette: a pszichológusok ezt szokták mondani, de nem találkoztam még olyan lélekgyógyásszal, akihez beteg ilyen okból fordult volna.

Somorai László azt is elmondta, hogy a lottóláz nem csak a nyertesnek, de az államnak is jelentős pluszbevételt hozott. Csak játékadó címén az elmúlt két hónap forgalomnövekedése miatt az átlagosnál 1 milliárd forinttal több pénzhez jutott a büdzsé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!