További Bulvár cikkek
Nyers volt az a hat teherautónyi pulykahús, amelyet a brit Bernard Matthews baromficég exportált "a madárinfluenza-járvány gócában lévő üzeméből" Magyarországra - írta a keddi The Times a magyar főállatorvosra hivatkozva.
Visszavitték a vírust Közép-Európába?
Süth Miklós országos főállatorvos azonban a keddi The Times szerint azt mondta: nyers húsról van szó, és a Bernard Matthews csak nyers, feldolgozott pulykahúst exportál az angliai Holtonban működő telepéről.
E húsból a brit cég tulajdonában lévő SáGa Foods egyik üzemében virsliféléket készítenek, amelyeket Magyarországon, Németországban és Olaszországban terjesztenek - idézi a magyar főállatorvost a vezető brit napilap.
A The Times szerint a szóban forgó szállítmány "visszavihette Közép-Európába a madárinfluenza-vírust", és a nyershús-exportról szóló bejelentés "azonnal politikai és diplomáciai vitát robbantott ki London és Budapest között". Süth Miklós a lap szerint "felháborodott" azon, hogy fertőzött területről érkezett nyershús-szállítmány.
Csongrádból nem szállítottak
A DEFRA szóvivője nem kommentálta közvetlenül a nyershús-szállítmányról szóló feltételezést, és csak annyit mondott, hogy "az ügyben vizsgálat folyik".
A lap szerint a magyar fél előző nap arról értesítette a brit hatóságokat, hogy a tavaly novemberig visszamenőleg megvizsgált hússzállítási útvonalak alapján nem érkezett a H5N1 vírustól sújtott csongrádi térségből baromfi a Bernard Matthews által használt vágóhidakra, például Kecskemétre.
A hétvégi brit sajtó még széleskörűen arról cikkezett, hogy a Bernard Matthews a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások helyszínének "közvetlen közeléből" szállított hústerméket angliai, illetve sárvári üzemébe.
Gócpontok
A The Sunday Times például azt írta: a vállalat egy olyan kecskeméti vágóhídról hozott Suffolk grófságbeli feldolgozójába pulykahúst még a múlt héten is, amely mindössze 48 kilométerre van a délkelet-magyarországi madárinfluenza-góctól.
A The Sunday Telegraph magyarországi értesülései szerint ugyanakkor a Bernard Matthews magyar cége, a SáGa Foods még közelebbről, egy olyan baromfitelepről is kapott húst, amely 30 kilométerre van a januárban madárinfluenza-járványtól sújtott szentesi libateleptől.