József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lecsaptak a chicagói maffiára

2005.04.26. 16:55
Negyven évre visszamenő bűnlajstroma van azoknak a maffiózóknak, akiket hétfőn tartóztatott le az FBI Chicagóban, a hatóságok összesen tizennyolc megoldatlan, csaknem feledésbe merülő gyilkosságot rónak a terhükre. A zsarolás, fenyegetés és megvesztegetés miatt elfogott tíz alvilági figura között két exrendőr is van.

Az amerikai bűnüldöző szervek tizenegy chicagói maffiózót tartóztattak le és helyeztek vád alá hétfőn gyilkosság és más bűncselekmények, így zsarolás, fenyegetés, megvesztegetés, tiltott szerencsejáték címén a The New York Times című lap keddi száma szerint. A hatóságok ezzel az egyik legsúlyosabb csapást mérték a szervezett bűnözésre Chicago maffiózókban bővelkedő történetében, amelynek a leghíresebb figurája Al Capone volt.

Patrick J. Fitzgerald államügyész tájékoztatása szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "Családi titkok" fedőnevű akciójában három államban - Illinois, Arizona és Florida - gyűjtötte be a maffiózókat. Ilyen sok hírhedt chicagói bűnöző kezén egyszerre még nem kattant bilincs.

Rendőrök a vádlottak között

A letartóztatási parancsot tizennégy névre állították ki ugyan, de egy maffiózót, az 59 éves Frank "Gumba" Saladinót holtan találták szállodai szobájában. A halál okát még nem állapították meg, de nem találtak idegenkezűségre utaló jeleket. Annál több pénzt viszont: holtteste mellett több tízezer dollár hevert. Két bűnöző, a 75 éves Joey "a Bohóc" Lombardo maffiavezér és Frank "a Német" Schweihs szökésben vannak. A letartóztatott tizenegy személy közül a 63 éves James Marcello és a 68 éves Frank Calabrese a chicagói alvilág vezéralakjai.

A vádlottak között van két nyugalmazott rendőr is, akik az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) az alvilágba beépített ügynökeit árulták be a maffiának, üzeneteket közvetítettek egy rács mögé került bűnöző és a többiek között, és más szolgálatokat is tettek.

Filmbe illő

A maffiózók ellen felhozott vádak negyven évet fognak át, és összesen tizennyolc, megoldatlan, részben már-már feledésbe merülő gyilkosságot rónak a terhükre. A legismertebb gyilkosság Anthony (a Hangya) és Michael Spilotro esete, akiket 1986-ban agyonvertek, és egy kukoricaföldön elföldeltek, feltehetően azért, mert a maffiózók Las Vegas-i helytartójaként megdézsmálták a szerencsejátékból befolyó bevételt.

A két fivér történetét Martin Scorsese beleszőtte Kaszinó című filmjébe, a valóságban azonban nem a helyszínen verték őket félholtra husángokkal, hogy azután félig élve temessék el őket, hanem állítólag ököllel és lábrúgásokkal végeztek velük és már csak a holttestüket vitték a kukoricásba.