Gyárfás
18 °C
35 °C

Bűnösnek találták a washingtoni orvlövészt

2003.12.19. 10:37
A washingtoni rémek fiatalabb tagját, Lee Boyd Malvot bűnösnek találta csütörtökön az esküdtszék gyilkosság elkövetésében. Ennek alapján halálbüntetéssel is sújtható, noha tettének elkövetésekor még fiatalkorú volt.
A kiszabandó büntetés mértékét az esküdtszék a virginiai Chesapeake-ben folyó perben a további tanúk meghallgatása után fogja meghatározni.

A jamaicai Lee Boyd Malvo és a 42 éves John Allen Muhammad tavaly ősszel tíz embert lőtt le, heteken át rettegésben tartva Washingtont és környékét. Találomra kiszemelt áldozataikat többnyire az autójuk csomagtartójában kialakított lőállásból terítették le távcsöves puskával.

Társát februárban ítélik el

John Allen Muhammadra az esküdtszék október végén már halálbüntetés kiszabását javasolta. A Virginia Beach-ben folyó tárgyaláson a tíz gyilkosság közül egyben emeltek vádat Muhammad ellen, egy üzletember meggyilkolása miatt, akit egy benzinkútnál lőtt le. Perében a bíró februárban hirdet ítéletet.

A fekete bőrű orvlövész-páros fiatalabb tagjának a pere a Virginia Beach-hez közeli Chesapeake-ben folyik. Őt egy fiatal nő meggyilkolásával vádolják, akivel egy virginiai áruház előtt végzett egy parkolóban.

Terrorizmusban is bűnös

Malvo az esküdtszék döntésének kihirdetését szenvtelenül hallgatta végig. Az esküdtek gyilkosságban valamint terrorcselekmény elkövetésében is bűnösnek találták a virginiai törvények szerint. Védői azzal érvelnek, hogy jogi értelemben a fiatalember nem bűnös, mivel Muhammad agymosásnak vetette alá, és így nem tudott a jó és a rossz között különbséget tenni. Jogi szakértők szerint ennek az érvelésnek legfeljebb akkor lehet jelentősége, amikor az esküdtek a bírónak a büntetés mértékére tesznek majd javaslatot, és esetleg megkímélik a halálbüntetés kiszabásától, "csupán" életfogytig tartó börtönt kérve rá.

Malvo letartóztatásánál még azzal dicsekedett, hogy minden gyilkosságnál ő húzta meg a fegyver ravaszát. Ügyvédei ezt azzal magyarázzák, hogy csak atyai jó barátját akarta menteni.

Virginia egyike annak a 21 szövetségi államnak, ahol fiatalkorúak is kivégezhetők. Texas után Virginiában hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet.