Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Négylevelű lóhere okozta a csodás megmenekülést a falubeliek szerint

2006.01.22. 18:47
Négylevelű lóherét találtak Martin Farkas pénztárcájában, akit a tervezettnél hamarabb felkeltettek a mesterséges altatásból. Megkezdődött a lezuhant repülőgép fekete dobozának vizsgálata.

Kassán megkezdődött a Borosod megyei Hejce térségében lezuhant szlovák katonai repülőgép fedélzeti adatrögzítőjének kiértékelése - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel vasárnap késő délután.

Bocskai István ismertetése szerint a repülőgép roncsai már megérkeztek a kassai katonai repülőtérre, ahol a magyar és a szlovák hatóságok szakemberei közösen vizsgálják majd az adatokat.

Elmondta: egyelőre nem tudni, mikor lesz eredménye a repülési adatokat rögzítő úgynevezett fekete doboz vizsgálatának, hiszen még nem tudni, hogy azok mennyire sérültek.

A szóvivő ismertetése szerint a szlovák An-24-esen a pilóták közötti kommunikációt nem rögzítik, a légi irányítással folytatott beszélgetésekről pedig nem a repülőgépen, hanem az irányító központban készül felvétel. A repülőgép fedélzeti adatrögzítője a repülés adatait tárolja.

Mégsem károsodott a múlt héten Magyarországon lezuhant szlovák katonai repülőgép fekete doboza - közölte vasárnap este a szlovák védelmi minisztérium sajtóirodája.

Juraj Liska, a védelmi tárca vezetője vasárnap délben egy televíziós beszélgetésben arról beszélt, hogy a fekete doboz károsodott, ezért nem biztos, hogy annak adathordozói hiánytalanul leolvashatók.

Este a tárca sajtóirodájának munkatársa, Peter Michnica azt közölte a SITA hírügynökséggel, hogy a fekete doboz sértetlenül került elő a repülőgép roncsai közül és bizonyos, hogy a berendezés "minden adatot pontosan és hibátlanul rögzített."

Négy levelű, de nem sugárzik

A korábban tervezettnél előbb ébresztették fel a mesterséges altatásból a Hejce melletti repülőgép-katasztrófa egyetlen túlélőjét. Martin Farkas állapota a vártnál gyorsabban javul.

A túlélő egyébként a Magyar Távirati Iroda értesülései szerint négylevelű lóherét őrzött pénztárcájában.

Az a hír, hogy megtalálták a roncsok között Martin Farkasnak, a csütörtök este szerencsétlenül járt szlovák szállítógépen utazók közül egyedül életben maradt katonának az igazolványát, s abban szárított négylevelű lóherére bukkantak, vasárnap terjedt el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén a falubeliek és a mentésben résztvevők között.

Az információt az MTI-nek megerősítette Kompoltiné Jakab Ilona, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője is. Volt viszont olyan "hír" is, amit cáfolt az illetékes.

Dobson Tibort, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjét például azzal keresték meg, hogy állítólag "valami sugárzik" a baleset helyszínén.

"Nem sugárzik a terület, és radioaktív sugarakat kibocsátó jelzőberendezést vagy alkatrészt sem találtak" - közölte a szóvivő. Rohály Géza, Hejce polgármestere elmondta az MTI-nek: szombaton a katasztrófa helyszínét turisták is megpróbálták megközelíteni, ám vasárnapra már nem próbálkozott senki - vélhetően a zord időjárás miatt.