Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

A sorozatgyilkos újságírót a cikkei buktatták le

2008.06.22. 14:28
Négy idős nőt erőszakolt és gyilkolt meg egy macedón újságíró, aki egy országos lap helyi tudósítójaként valamennyi esetről részletes beszámolót írt. Épp ezek az írások buktatták le.

Megölt négy, a hatvanas éveiben járó nőt Vlado Tanevski, az Utrinski Vesnik című szkopjei napilapnak a nyugat-macedóniai Kicevóban működő tudósítója, miután megerőszakolta és kegyetlenül bántalmazta őket.

A fővárosi szerkesztőségében "jó tollúként" számon tartott vidéki tudósító rendszeresen írt a gyilkosságokról, a megerőszakolt, összevert, műanyagkábellel megfojtott és nejlonzsákba tett áldozatok családtagjaival folytatott beszélgetésekről. Mindig jól értesült volt, kollégáinak nagyon tetszettek részletdús, bennfentességről tanúskodó beszámolói.

Végül épp ezek terelték rá a gyanút. Tanevski ugyanis olyan dolgokról is beszámolt tudósításaiban, amelyekről a nyomozók se tudtak, csak az ismerhette őket, aki tevékeny résztvevője volt a bűncselekményeknek.

A gyilkos ráadásul feledékenynek is bizonyult: miután 2004-ben két - bűnösségét a per folyamán végig tagadó - embert elítéltek két idős asszony meggyilkolásáért, újabb gyilkosságai után az ő bűnösségükre utaló megjegyzéseket tett tudósításaiban, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy börtönben őrzött raboknak ritkán van alkalmuk kínzással és gyilkossággal befejezett nemi erőszak elkövetésére.

A sajtónak nyilatkozó nyomozók, ha homályosan fogalmazva is, de sejtették, hogy pszichikailag legalábbis labilisnak mondható személlyel van dolguk. Vlado Tanevskinek nagyon rossz a viszonya idős, takarítónőként dolgozó anyjával, s bizonyított és feltételezett, az anyjával azonos korú áldozatai is mind az általa - munkája miatt - sűrűn látogatott közintézmények takarítónői voltak.