Gerzson
-3 °C
2 °C

Csak a műspangli legális

2006.04.26. 13:51
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal tagadja, hogy a marihuána rendelkezne orvosilag igazolt gyógyhatással, miközben szintetikus formában már engedélyezték a használatát. Az orvostársadalom panaszkodik, a politikusok újabb csatát nyertek.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) múlt csütörtökön bejelentette, hogy meglátásuk szerint "egyetlen megbízható tudományos vizsgálat" sem támogatta a marihuána orvosi felhasználását, írja a New York Times.

A hivatal egyik szóvivője elmondta, hogy a bejelentést egy olyan vizsgálatra alapozzák, melyet szövetségi kábítószerügyi szabályozó és kutató testületek közösen végeztek. Ez a vizsgálat kimondja, hogy "az elszívott marihuánának az Egyesült Államokban jelenleg nincs elfogadott és bizonyított orvosi haszna és nem tartozik a jóváhagyott kezelések közé".

Sem a helyi törvények, sem az orvosi vélemény nem számít

Amerikában eddig tizenegy állam legalizálta a marihuána orvosi használatát, de a Kábítószerügyi Hatóság és a nemzeti drogpolitika irányítója, John P. Walters ellenzi ezeket a törvényeket. A Legfelsőbb Bíróság tavalyi döntésének értelmében a szövetségi kormányzat minden fogyasztót letartóztathat, azokat is, akik orvosi céllal használják a szert, azokban az államokban is, ahol ez legális.

Az FDA bejelentése tökéletesen ellentmond annak a tanulmánynak, melyet a Tudományos Akadémia Orvosi Intézete, az ország legtekintélyesebb tanácsadó testülete adott ki 1999-ben. A tanulmány szerint a marihuána "mérsékelten alkalmas egyes állapotok kezelésére, mint például a kemoterápia előidézte hányinger és hányás". Azt is kimondja, hogy nincs arra bizonyíték, hogy az orvosi használat növelné az általános fogyasztás mértékét, vagy hogy a szer kapudrogként működne.

"A kormányzat szereti ignorálni a jelentésünket" - mondta el John Benson professzor, az Orvosi Intézet bizottságának társelnöke. "Jobban szeretnék, ha nem is létezne." - idézi a New York Times.

A politika erősebb a tudománynál

A fű orvosi használatának engedélyezéséért küzdő képviselők és tudósok szerint a bejelentés a Kábítószerügyi Hivatal befolyását bizonyítja. Egyes képviselők ugyanis azt gondolják, a marihuána orvosi használatának engedélyezése az első lépés lenne a teljes legalizáció felé, amit mindenáron meg kell akadályozni.

Az FDA azt állítja, az önálló állami legalizációs kezdeményezések ellentmondanak annak a törekvésnek, hogy a gyógyszereket csak szigorú és alapos vizsgálat után engedélyezhesse a hivatal. A tudósok azonban interjúkban úgy nyilatkoztak, hogy a szövetségi kormányzat aktívan akadályozza a marihuána hatásainak kutatását, állítja a New York Times.

Példaként említették a kutatások finanszírozásának hiányát, a növény tudományos célra történő termesztésének tiltását (a Mississippiben állami engedéllyel termesztett növény gyenge minősége miatt gyakran alkalmatlan a vizsgálatokra), vagy a pozitív eredmények publikálásának nehézségeit. Így esély sincs arra, hogy igazolják a fogyasztás orvosilag pozitív hatásait.

Szintetikusan lehet

Mindeközben a marihuána szintetikus verziója, a Marinol nevű gyógyszer teljesen legális az országban. Az AIDS-hez kapcsolódó anorexiánál és a rák gyógyszeres kezelésével járó hányingernél használják. Egy brit gyógyszercég kannabiszkivonatot tartalmazó gyógyszere, a Sativex, szintén megkapta az FDA engedélyét embereken való teszteléshez, és Kanadában már kapható is a gyógyszertárakban, ugyanis rendkívül sikeresnek bizonyult a sclerosis multiplex és különböző idegi eredetű fájdalmak kezelésében.