Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

'Nekünk a bacit el kell pusztítanunk'

2005.10.18. 17:35
Az Országos Epidemiológiai Központban kedden bemutatták az OEK biológiai ártalmak elleni védőfelszereléseit és mentesítő rendszereit. Amennyiben kitörne a madárinfluenza-járvány, a Mikrobiológiai Felderítő Csoport feladata az egészségügyi hatóságok segítése lenne elsősorban.

"Korántsem vagyunk még mindenre felkészülve, de már elindultunk a megfelelő úton" - hangoztatta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója kedden, azon a szakmai rendezvényen, amin az OEK biológiai ártalmak elleni védőfelszereléseit és mentesítő rendszereit mutatták be. "A biztonsági labor ugyan elkészült, de a kórokozók nem ott jelennek meg majd először. Akik a betegekkel érintkezésbe lépnek, azok egészségét ne veszélyeztesse semmi" - hangsúlyozta a főigazgató, rámutatva ezzel a járványveszélyes helyzetben elsőként beavatkozók védelmének szükségességét.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Egy hasonló felszereléseket (akár tömeges dekontaminációra, dezinfekcióra is alkalmas mobil eszközöket, karanténkörülményeket biztosító sátrakat) forgalamzó német cég virológiai termékbemutatója után az OEK udvarán mutatták be a Mikrobiológiai Felderítő Csoport (MFCS) jelenlegi felszerelését. A különféle szintű védelmet biztosító védőruházatok, szkafanderek mellett látható volt a csoport négyszemélyes - kiegészítő berendezésekkel együtt négymillió forintba kerülő - fertőtlenítő sátra, valamint a német cég "Life Cabin" fantázianevű karanténsátra, illetve egy csoportos fertőtlenítést lehetővé tevő nagyobb sátra. Ezeket a honvédségnek, nagyobb cégeknek, egyéb védelmi szervezeteknek is kínálják, a piacon három cég is foglalkozik ilyen eszközök forgalmazásával.

"Tűzoltóautót venni"

A bemutatót tartó Bognár Csaba, az MFCS tagja a "divatbemutató" után elmondta, hogy mikrobiológiai, járványügyi vészhelyzetben - például spontán járvány, madárinfluenza, pestis esetén - ők az első beavatkozók. Elmondása szerint a meglévő felszerelés éppen hogy csak elegendő, ha tényleg vészehelyzet lesz, amikor akár napi tizenöt bevetésre is menni kell, akkor mind a felszerelés, mind a szakember szűkösnek bizonyulhat. További védőeszközöket kellene venni, a meglévő elavult készletet lecserélni, "nem akkor kell tűzoltóautót venni, amikor már ég a ház".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A 2001-ben alakult, jelenleg 25 fős csoport feladata járványhelyzet kialakulásakor a fertőző kórokozó azonosítására alkalmas minta begyűjtése, biztonságos körülmények között. Ez azt jelenti, hogy munkatársaik a kialakult gócból mintát tudjanak venni anélkül, hogy saját egészségüket veszélyeztetenék, illetve továbbterjesztenék a kórt. "Nekünk a bacit el kell pusztítanunk" - mutatott rá a fertőtlenítő rendszerek lényegére Bognár Csaba.

Amennyiben kitörne a madárinfluenza-járvány, a csoport feladata az egészségügyi hatóságok segítése lenne elsősorban. A csoportnak egyébként eddig két magas szintű riasztása volt 2001 óta, ezekről azonban bővebb tájékoztatást nem adhattak. A tulajdonképp puszta lelkesedésből, majdhogynem önerőből működő csoport jelenleg szervezési és anyagi gondokkal küzd, például a most bemutatott négyszemélyes sátor helyett jó lenne, ha két egyszemélyes, könnyebben szállítható fertőtlenítő sátrat tudnának használni.