Auguszta
-3 °C
2 °C

Elítélték Mehmet Karcsika kicsempészőit

2005.09.14. 18:21
Bűnösnek vallotta magát az a hat gyanúsított, akiket Mehmet Karcsika Törökországba csempészésével vádoltak. Az első fokú ítélet alapján a hamis ítlevelet igánylő házaspár és a felbujtó egy év bortönt, a Karcsikát kicsempésző vádlott másfél év börtönt, két másik felbujtó pénzbírságot kapott.

Beismerte tettét mind a hat vádlott, aki az ügyész szerint részt vett Tüysüz Mehmet Karcsika Törökországba csempészésében. A vádirat szerint az első és másodrendű vádlottak, egy házaspár százezer forintért vállalta, hogy gyermekük adataival és Mehmet Károly fényképével útlevelet ígényelnek.

A házaspárt a szegedi bíróság első fokon, nem jogerősen egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte embercsempészetért. A házaspárt egy ismerősük, a harmadrendű vádlott vonta be az ügybe, amelyért ötezer forintot kapott. Őt felbujtóként egy év börtönre ítélte a bíróság és két évre eltiltotta a közügyektől.

A 30 éves férfi eddig 13 alkalommal volt büntetve, egy korábbi ítélet feltételes büntetési ideje még tartott, ezért a mostani döntés értelmében a büntetés letöltése előtt nem bocsátható szabadlábra.

A negyedrendű vádlottat embercsempészet bűntettében, felbujtóként, valamint közokirat-hamisításban találták bűnösnek, ezért 120 ezer forint pénzbírsággal sújtották.

Az ötödrendű vádlottat, aki az első rendű vádlottal, valamint élettársával és a török állampolgárságú apával külföldre vitte a kisfiút, egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, de három év próbaidőre bocsátotta a bíróság vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészet miatt.

A hatodrendű vádlott, az apa ismerőse az elsőfokú ítélet szerint felbujtóként részt vett az embercsempészetben, ezért kilencvenezer forint megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős: az ítélethirdetés után az ügyész három nap gondolkodási időt kért a bűntettek minősítése miatt, a harmadrendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, a negyedrendű vádlott pedig részletfizetési kérelmet nyújtott be.