Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Felfüggesztett a brit Milliomos-vetélkedő nyertesének

2003.04.08. 16:31
Sikerült elkerülnie a letöltendő börtönbüntetést annak a brit őrnagynak, aki a bíróság szerint csalással nyerte meg a brit "Legyen Ön is Milliomos" játék egymillió fontos fődíját. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy Charles Ingramnak a közönség soraiban helyet foglaló barátja jelzett köhögéssel a helyes válaszoknál.
Charles Ingram őrnagyot, és feleségét Dianát 18 hónapos, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság, mert bűnösnek találták őket a "kvízjátékban való csalás kitervelésének bűntettében". A felfüggesztést csak kiskorú gyermekükre való tekintettel kapták. A férfi barátja és a vád szerinti segítőtársa, Tecwen Whittock főiskolai tanár 12 hónapot kapott, ugyancsak két évre felfüggesztve. A bíróság szerint Ingramnek Whittock köhögéssel jelzett minden helyes válasznál, így jutott el az egymillió fontos fődíjig a 2001 szeptember 10-i felvételén.

Az Ingram házaspárt mellékbüntetésként fejenként 15 ezer font (5,3 millió forint) bírság, és 10 ezer font (3,55 millió forint) perköltség megfizetésére kötelezték. Whittockot tízezer font büntetés, és hétezer-ötszáz font perköltség megfizetésére ítélték.

Asztmás?

A három ember mindvégig tagadta, hogy csalást terveltek volna ki a fődíj megszerzése érdekében. A bíróság azonban a felvételvezető és egy másik játékos tanúvallomása alapján bizonyítottnak látta, hogy Whittock a köhögésekkel vezette Ingramet a helyes válaszokra. Whittock és orvosa azt állította, hogy a férfi már legalább egy éve porallergiától, szénanáthától, és asztmától szenved, azért köhögött igen gyakran a felvétel alatt. Whittock ügyvédje szerint a bíróság csak a válaszokkal egyszerre felhangzó köhögéseket vette figyelembe, a többit nem.

Kapzsiság

Az ítélethirdetés után a játékot vezető Chris Tarrant elmondta, hogy ezt a cinikus tervet a puszta kapzsiság motiválta. A nyomozást folytató rendőrök azt állították, hogy elégedettek az ítélettel.

Az Ingrammel készült felvétel soha nem került adásba, mert a műsorkészítők rögtön a felvételek befejezése után feljelentést tettek. Ezért ez egymillió fontot sem utalták át az őrnagy számlájára 2001 szeptemberében, jelentette a BBC.