Valter
16 °C
31 °C

Kiutálták a csíkosmókusokat Székelyföldről

2008.03.06. 11:15
Egy kovásznai zöld szervezet amerikai csíkosmókusokat akart telepíteni a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkba. Fenyegető levelek miatt azonban visszavonulót fújtak, pedig Chip és Dale már megérkeztek Erdély szívébe, írja a Krónika című erdélyi napilap.

A Kovászna megyei Zöldek Klubja nevű szervezet amerikai csíkosmókusokkal akarta környezettudatossá nevelni a sepsiszentgyörgyieket. Azt tervezték, hogy a város Erzsébet parkjába telepítenek ilyen állatokat. Az amerikai csíkosmókusok szelídek, szívesen barátkoznak az emberekkel. A zöldek azt várták tőlük, hogy a lakosság rajtuk keresztül megszereti majd a természetet. Az Erdélyben őshonos mókusok túl vadak, velük nem lehet barátkozni, ezért gondoltak az importra.

Két mókust már be is szereztek, írja a Krónika című erdélyi magyar napilap. Ők a Chip és Dale nevet kapták és Németországból érkeztek. Kiállították őket egy helyi állatkereskedében és tavaszra további példányok beszerzését tervezték. Mesterséges odút és etetőt is építettek volna nekik. A terv azonban füstbe ment.

Kelemen László, a Zöldek Klubja elnöke azt mondta, hogy névtelen fenygető leveleket kaptak az idegen faj betelepítése ellen. A mókusokat azért fúrták, mert a levelek szerzőit aggasztotta az őshonos mókusok jövője. "Nincs értelme hadakozni" - magyarázta visszavonulásukat Kelemen.

A zöldek szerint törvényi akadálya nem lett volna a telepítésének, a megyei környezetvédelmi hivatal vezetője viszont ezt másképp látja. "Törvény tiltja az idegen állatfajok szabadon engedését az ország területén" - mondta Hobincu Zoltán, igazgató.