Donát
-4 °C
2 °C

Felfüggesztett börtönt kapott a molotov-koktélos férfi

2007.06.26. 15:24
A brutális rendőri fellépésre reagált volna molotov-koktélokkal az a 20 éves férfi, akit a március 15-i ünnepségek előtt kapcsolt le a rendőrség. Nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Nyolc hónap, 2 évre felfüggesztett börtönre ítélte kedden első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a fiatalembert, aki a vád szerint március 15-re molotov-koktélokat akart készíteni. Az ügyet eredetileg március 27-én tárgyalták volna gyorsított eljárásban, de a bíró akkor úgy látta, felvetődik annak a lehetősége, hogy amit a vádlott tett, az terrorcselekmény előkészületének is minősülhet. Ez pedig olyan súlyos bűncselekmény, amit nem tárgyalhatnak gyorsított eljárásban és a Fővárosi Bíróság hatáskörébe tartozik.

Kedden végül a fiatalembert a Pest Központi Kerületi Bíróság előtt az ügyész közveszélyokozás előkészületével vádolta, mert az alkalmi munkákból élő, 20 éves, érettségizett férfi belvárosi lakásában 2 liter benzint, 85 üres üveget, 56 parafa dugót és 156 textilcsíkot és zsinórdarabot találtak a rendőrök.

A vádlott vallomása szerint ezekből az anyagokból úgynevezett molotov-koktélokat akart készíteni azért, hogy ha szükséges, ezzel akadályozza meg azt, hogy a rendőrök hasonlóan lépjenek fel a március 15-i demonstrálók ellen, mint ahogyan felléptek tavaly október 23-án. A vádlott hangsúlyozta, hogy tévén akarta nézni az eseményeket, és csak akkor rakta volna össze a koktélokat, ha a híradásokban rendőri brutalitásról tudósítanak.

Az ítélet nem jogerős, mert a védő - aki szerint védence nem követett el bűncselekményt - téves jogi minősítés miatt fellebbezést jelentett be.

A 19 éves fiatalembert március 15 előtt fogták el egy fővárosi lakásban, ahol több tucat félkész állapotban lévő Molotov-koktélt foglaltak le a nyomozók. A fiatalember akkor elismerte, hogy a Molotov-koktélokat március 15-én a rendőrök ellen használta volna a fővárosban.