Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Elborulhatott az agya a móri mészárosnak

2007.02.23. 09:36
Lapértesülés szerint egy kéthónapos pszichológiai vizsgálat is része lehet a móri nyomozásnak. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban pénteken konzultálnak az országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy induljon-e belső vizsgálat a rendőrségen a móri ügyben. Az államtitkár szerint lenne rá indok.

Pár hónapon belül elmeorvosi vizsgálat alá vethetik a móri mészárlás két tatabányai gyanúsítottját az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. A Magyar Hírlap azt írja pénteki számában, hogy N. László és W. Róbert két hónapot is eltölthet pszichológusok keze között, természetesen ugyanolyan szigorú őrizetben, mintha fogdában ülnének.

Az, hogy indokolt-e a két hónapig tartó alapos vizsgálat, egy néhány órás előzetes megfigyelés alapján dől el. Az már rögtön a móri mészárás után felvetődött a nyomozókban, hogy a bankban lévőket kíméletlenül kivégző tettes nem lehetett beszámítható állapotban, idézi fel a napilap.

A Magyar Hírlap arról is ír, hogy a rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy a mostani két gyanúsítottat a móri rablás után nem sokkal gyorshajtás miatt rendőrök állították meg és adataik felírása után elengedték őket. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a rendőrség már vizsgálja, hogy így történt-e, a lap szerint egyébként azért engedhették el az igazoltatás után két férfit, mert büntetlen előéletűek voltak, és az akkor számba vett, lehetséges elkövetők listájának csak a legvégén szerepelhettek volna. A Magyar Hírlap időközben egy újabb meg nem erősített verzióról is értesült: állítólag N. Lászlót és társát a város határában állították meg rendőrjárőrök, miközben a két férfi gyalog hagyta el Mórt.

Gellert kapott

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban pénteken konzultálnak Bene László országos rendőrfőkapitánnyal arról, hogy szükséges-e a rendőrségen belső vizsgálat a móri ügyben "nyilvánvalóan valami gellert kapott" nyomozás miatt, mondta a tárca államtitkára a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Kondorosi Ferenc szerint indokolt a belső vizsgálat: "nyilvánvalóan valami gellert kapott ez a nyomozás". Arra, hogy hol kaphat gellert egy nyomozás, kijelentette: "a bizonyítékok értékelése kérdéses pontja az eljárásnak". "A tárca természetesen az igazságszolgáltatás menetének szabad utat enged. (...) Az viszont tény, az országos rendőrfőkapitány úrral a mai napon konzultálunk arról a kérdésről, hogy indokolt-e, szükséges-e a rendőrségen belül egy vizsgálat".

Az államtitkár arra a felvetésre, lehet-e példamutatóan gondos eljárás során is téves ítéletet hozni, azt válaszolta: kormányzati tisztviselőként nem kommentálhatja a bíróság munkáját, ítéletét, de a jogtudomány képviselőjeként úgy véli, lehet téves ítéletet hozni egy gondos eljárás során is.

Belső vizsgálat minden szinten

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a rendőrség mellett "nyilván az igazságszolgáltatás többi szereplőjének a működését is elemezni kell". Mint mondta, minden szakmai területnek - a rendőrségnek, ügyészségnek és bíróságnak - szüksége van a belső vizsgálatra, például végig kell gondolni a bírák kiválasztásának, képzésének, értékelésének rendszerét. Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) keddi ülésén ezek a kérdések is szóba fognak kerülni, tette hozzá az államtitkár.

A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg két tatabányai férfit gyanúsít azzal, hogy 2002. májusában ők rabolták ki a móri bankfiókot, és közben lemészároltak nyolc embert. A móri bűncselekmény elkövetésével korábban Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsította a rendőrség: Kaiser Edét a móri és más fegyveres rablások miatt jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, Hajdú László megismételt elsőfokú eljárása pedig jelenleg is folyik a Fővárosi Bíróságon.

Kaiser Ede védője csütörtökön benyújtotta perújítási indítványát a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségre, indoklása szerint az újabb gyanúsítások olyan új tényt jelentenek, amely alapján Kaiser felmenthető a móri vádpont alól.