A rendőrség tovább nyomoz a móri bankrablás ügyében

2003.03.03. 21:49
A rendőrségnek számos bizonyítéka van a feltételezett elkövetők ellen a móri mészárlás ügyében, de a nyomozást még nem zárják le - derült ki az MTV hétfőn este sugárzott Kék fény című műsorából. A móri-ügy főnyomozója nem beszélt arról, hogy vádat emel-e a rendőrség a gyanúsítottak ellen. Kaiser ügyvédje szerint a nyomozók egy helyben topognak, semmi nem történik.
A Magyar Televízió Kék fény című műsorában a móri nyomozás vezetője, Zsombok György arról számolt be, hogy a rendőrségnek számos bizonyítéka van a móri mészárlással vádolt Kaiser Ede és Hajdú László ellen, az alezredes ugyanakkor nem beszélt arról, hogy mikor jut a nyomozás a végső szakaszba, vagyis mikor emelnek vádat a gyanúsítottak ellen.

Zsombok szerint több személyi, tárgyi és olyan objektív bizonyíték van a rendőrség birtokában, melyek alátámasztják az elkövetők bűnösségét: azt, hogy Kaiser Ede és Hajdú László is részt vett az Erste Bank kifosztásában.

Nyolc ügy

A rendőrség szerint Kaiser és Hajdú, ketten vagy többedmagukkal a móri mészárlás előtt legalább hét alkalommal követtek el fegyveres rablást. A gyanú szerint a hegyeshalmi Ibusz irodából ötmillió forintot vittek el, Budaörsön baseball ütővel félholtra vertek egy cégvezetőt: nyolcmilliót zsákmányoltak, később a Mammut üzletközpont pénzváltóját fosztották ki, hatmillió forinttal távoztak. Később újra Budaörsön próbálkoztak egy pénzváltóban, hatmilliót vittek el. Ötödik és hatodik akciójuk a Váci úton, illetve a Keleti Pályaudvaron kudarcot vallott, nem sikerült pénzt szerezniük. A rendőrség szerint Kaiser és Hajdú a móri akció előtt egy csepeli postát rabolt ki, többmillió forintot vittek el és megsebesítettek egy őrt.

Száz nyomozó

Zsombok György megerősítette azon sajtóértesüléseket, miszerint a hétvégén Kaiser és Hajdú két közeli ismerősét vették őrizetbe. A két személy állítólag tippeket adott a rablásokhoz. Az alezredes elmondta, hogy eddig 10 főt helyetek előzetes letartóztatásba, és újabb letartóztatások várhatók. Az ügyön jelenleg is több mint 100 rendőr dolgozik, folytatják a nyomozást, mert az egész szervezetet el akarják kapni, "a tippadóktól a végrehajtókig".

Semmi nem történik

Kaiser ügyvédje szerint viszont Mórral kapcsolatban az utóbbi időben semmi nem történik. Dezső Antal úgy véli, "a rendőrség most csak arra képes, hogy feltárja a vélt elkövetők személyiségét, így próbálják érthetővé tenni, hogy ők részt vehettek egy ilyen súlyú bűncselekményben". Az ügyvédnek meggyőződése, hogy a rendőrség mostanában nem jutott olyan információhoz, mely "negatív lehet a védelemre nézve".

Perdöntő DNS?

A Blikk úgy tudja, hogy a DNS vizsgálat eredményei perdöntőek lehetnek. A nyomozók egy, nem az áldozatoktól származó székletmintát és egy lábnyomot rögzítettek a helyszínen. Állítólag Hajdú tenyérnyomát is sikerült rögzíteni a technikai szünetet hirdető táblácskán. Zsombok a Kék fényben azt mondta, nem reagálhat arra a sajtóhírre, miszerint a rendőrségnek vannak "titkos bizonyítékai".

Nyolc áldozat

2002 május 9-én álarcos fegyveresek támadtak az Erste Bank móri fiókjára. A támadók a helyszínen hat emberrel azonnal végeztek, hármat pedig súlyosan megsebesítettek. Másnap egy férfi, egy hét múlva pedig egy fiatal lány is életét vesztette, így nyolcra emelkedett a halálos áldozatok száma. A halottak között volt a móri polgármester felesége is. A rablók körülbelül 7,5 millió forintot vittek magukkal.

  • Tippek
  • Hírek