Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Öt évig élt együtt áldozata holttestével

2004.10.07. 11:41
Egy halott nő maradványaira bukkantak lomtalanítás közben egy XIV. kerületi lakásban. A korábbi bérlő 1999-ben fogadta be lakásába az élettársa bántalamzásai elől menedéket kérő nőt, akit pár nappal később befogadója megfojtott. A férfi hetekig együtt aludt a holttesttel.
Emberi maradványokat - többek között karcsontokat, egy mumifikálódott bal kezet, valamint feltehetően a csontokhoz tartozó koponyát - találtak 2004. szeptember 23-án a XIV. kerületi Balázs utcában az ott dolgozó munkások, akik az egyik lakóház felújítás alatt lévő lakásában lomtalanítottak.

Befogadta a nőt

A nyomozás során a szakértők megállapították, hogy női csontok feküdtek a lomok között, áll a Budapesti rendőr-főkapitányság csütörtöki közleményében. A BRFK Rendkívüli Haláleseti Osztálya államigazgatási eljárást kezdeményezett igazságügyi orvosszakértő bevonásával.

A rendőrök meghallgatták a lakás korábbi bérlőjét, H. Gyula 58 éves zala megyei férfit. Mint kiderült H. Gyula ismerte a nőt, akit 1999-ben fogadott be, mivel annak élettársa többször is bántalmazta. H. Gyula első vallomása szerint a befogadott nő pár nap elteltével meghalt, ami után ő kiköltözött a konyhába, a holttestet pedig a szobában hagyta. Kilakoltatásakor H. Gyula a lakást elhagyta, a holttest azonban a lakásban maradt, és csak most szeptemberben bukkantak rá a munkások. A férfi 1999-től egészen a pár hónappal ezelőtti kilakoltatásig lakott együtt az áldozat holttestével. Vallomása szerint félt a nő volt élettársának bosszújától, mivel az a halálért őt okolta volna, továbbá tartott a rendőrségtől is, ugyanis korábban már volt büntetve. A rendőrök a hallottak alapján halált okozó testi sértés miatt is nyomozni kezdtek ismeretlen tettes ellen. H. Gyulát, és az áldozat korábbi élettársát is tanúként hallgatták ki.

Holttest a szobában

H. Gyulát hazugságvizsgáló géppel is kihallgatták. A vizsgálat után a férfi vallomásában beismerte, hogy ő ölte meg az asszonyt. Mint azt a rendőröknek elmondta, a nyolcvanas években ismerte meg a nőt, akivel együtt dolgoztak utcaseprőként. A nő nem viszonozta H. Gyula szerelmét, de zűrös kapcsolatban volt élettársával is, aki többször megverte. Öt évvel ezelőtt H. Gyulánál kért menedéket, aminek a férfi meglehetősen megörült. Két éjszakát töltött a férfinél, ez idő alatt együtt boroztak, beszélgettek, majd a negyvenhat éves nő bejelentette, hogy elköltözik.

A váratlan fordulat feldühítette az alkoholos állapotban lévő H. Gyulát, összeveszett a nővel, és a vita végén megfojtotta szerelmét - tudta meg az Index Keszthelyi József alezredestől, a BRFK Életvédelmi Osztálynak vezetőjétől. A férfi a gyilkosság után még hetekig egy ágyban aludt áldozatával, és amikor a holttesten kezdtek jelentkezni a bomlás jelei, még megmosdatta és átöltöztette néhányszor. A konyhába csak akkor költözött ki, amikor már elviselhetetlenné vált a szoba levegője. A következő öt évben párszor még ránézett a holttestre.

Az őrizetben lévő gyanúsítottal szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya folytatja le.