Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Elfogták a Kenyába szökött pécsi nőgyógyászt

2005.04.01. 12:23
Kenyában elfogták Soponyai Józsefet, akit szemérem elleni erőszak, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, valamint foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt ítéltek el jogerősen két évvel ezelőtt. A pécsi szülész-nőgyógyász külföldre szökött büntetése elől.

Elfogták Kenyában azt a pécsi szülész-nőgyógyászt, aki a jogerősen kiszabott börtönbüntetése elől a közelmúltban menekült az afrikai országba.

"Soponyai Józsefet 2003. januárban találta bűnösnek a bíróság gyógykezelése alatt álló betegek sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, valamint foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében. Tettéért négy év négy hónap fegyházbüntetést kapott és nyolc évre eltiltották orvosi hivatása gyakorlásától, de a büntetésének megkezdése előtt távozott az országból" - mondta Bencze János, a Baranya Megyei Bíróság sajtótitkára az MTI-nek.

Európai elfogató parancs

Az orvos elfogásáról és kiadatási előzetes letartóztatásba helyezéséről az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatta a Baranya Megyei Bíróságot, amely európai elfogató parancsot bocsát ki, hogy a Soponyai József ellen korábban kiszabott büntetést végre lehessen hajtani.

Az európai elfogató parancsra azért van szükség, mert Kenyával kapcsolatban a brit-magyar kiadatási egyezmény az irányadó, ennek értelmében pedig az elkövetett bűncselekmények miatt Soponyai József kiadatásának nincs helye. Az igazságügyi tárca vizsgálja, hogy a nemzetközi jogi viszonosság alapján az orvos kiadható-e. Tény, hogy Soponyai hamis útlevéllel tartózkodik Kenyában, így az ottani szabályok szerint kitoloncolhatják az Európai Unió valamelyik tagállamába.

Altatót adott pácienseinek

Soponyai József régi munkahelyén, a Pécsi Tudományegyetem szülészeti klinikáján több betegét azzal az ürüggyel csalta orvosi szobájába, hogy csak ott tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat. Ott altatót adott be pácienseinek, és kihasználva kiszolgáltatott helyzetüket, molesztálta őket. A sértettek később hiába mentek a leletükért, Soponyai József úgy tájékoztatta őket, hogy a mintavétel nem sikerült, azokat meg kell ismételni.