Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Boross cáfolta az olajtanú vádjait

2002.01.22. 12:32
Eredménytelen volt a szembesítés Boross Péter volt miniszterelnök és Nógrádi Zsolt között a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden tartott büntetőperben, amelyet hamis vád miatt indítottak az olajbizottság tanúja ellen.
Nógrádi Zsolt ellen az ügyészség azért emelt vádat, mert tavalyelőtt nyáron a parlament olajbizottsága, illetve később az ügyészség előtt is vélekedésük szerint hamisan vádolta meg Pintér Sándor belügyminisztert, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőt, Szabó Iván volt pénzügyminisztert és Boross Péter volt miniszterelnököt.

Politika, olaj, maffia

Nógrádi azt állította, hogy az említett politikusok 1993 és 1996 között szoros kapcsolatot tartottak fenn az olajmaffiával, közelebbről Nógrádi apjával.

A keddi tárgyaláson Boross Péter elmondta: nem ismerte sem Flaisz Ferenc vállalkozót, sem Nógrádi Józsefet, a vádlott apját. Nem történt olyan eset sem, hogy akkori országos rendőr-főkapitány, Pintér Sándor az MDF-nek vett volna át pénzt, hiszen a belügyi tárca vezetőjeként tiltott minden kapcsolatot a rendőrök és a pártok között.

Szem előtt volt

Szólt arról is, hogy neve az RTL Klub egyik műsorában hangzott el a bűncselekményekkel kapcsolatban, és soha senkivel nem folytatott a célból eszmecserét, hogy fia gazdasági érdekeltségeit növelje. Közölte: tisztségéből fakadóan 1990-től személyesen őrizték, azaz végig lehet követni merre járt az országban akár hivatalos, akár magánjellegű úton.

Boross fia tanúskodott

A bíróság tanúként hallgatta meg Boross Péter fiát, aki úgy nyilatkozott, hogy nem ismerte Nógrádi apját. Boross Gábor elmondta, hogy cégei nem foglalkoztak kőolaj-származékok forgalmazásával, és soha nem állt kapcsolatban nagy üzemanyag-felhasználó cégekkel, mint például a MÁV vagy a Mahart.

Több kamionnyi benzin

Cáfolta azt az állítást is, miszerint pénzt kapott volna, amit az MDF pénztárába kellett volna befizetnie. Szintén cáfolta, hogy több kamionnyi benzint vett volna 1995 és 1996 között. Elmondta még: hallott az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamásról, aki többször Boross Péter fiának adta ki magát, hogy üzleti kapcsolatokat építsen ki.

Boross Péter Nógrádi kérdése kapcsán szólt arról, hogy a '90-es évek elején az orosz kőolajszállítások szüneteltetése idején volt egy gazdasági szakértőkből álló bizottság. Ez a kőolajtermékek árkérdésével foglalkozott, nem pedig az olajbűnözéssel, mint ahogy azt a vádlott állítja.

Eredménytelen

A Boross Gábor és Nógrádi Zsolt között elrendelt szembesítés eredménytelen volt. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Nógrádi Ádám kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) tartott tanúmeghallgatásán beszámolt arról, hogy 1993-97 között közreműködött édesapjának olajszőkítő tevékenységében és ez idő alatt több vállalkozó és politikus is megjelent soltvadkerti otthonukban.

"Ott voltak, benne vannak"

Az ifjabbik Nógrádi többek között Flaisz Ferenc keceli vállalkozó, valamint Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány, jelenlegi belügyminiszter mellett Lezsák Sándor és Boross Péter, valamint fia nevét említette meg, mint akik megfordultak náluk. A tanú elmondta azt is, hogy az előbb említett személyek külön-külön, négy vagy öt alkalommal kereshették fel apját, akikkel "olajos dolgokról" beszélgettek, s pénzzel, 10-25 millió forint közötti összeggel távoztak.

Nógrádi Ádám kitért arra is, hogy apjától tudott Boross Gáborról, a volt miniszterelnök fiáról, akivel Nógrádi József többször üzletelt Dunavecsén és Soltvadkerten. Lezsák Sándorral kapcsolatban azt említette meg, hogy a politikus intézte a "vámolásokat" és szervezte meg azokat a telephelyeket, ahol dolgozni lehetett.

Elnapolták

A fiatalabb Nógrádit apja meggyilkolásával gyanúsítja a rendőrség. Bírói kérdésre a tanú elmondta, hogy előzetes letartóztatása óta naponta három nyugtatót szed pszichológiai problémák miatt és öngyilkossági kísérletet is megpróbált már elkövetni.

A bíróság február 5-ére napolta el a tárgyalás folytatását, amikor azokat a tanúkat hallgatják meg, akik eddig nem jelentek meg. A bíróság ezenkívül elrendelte a vádlott, Nógrádi Zsolt igazságügyi elmeszakértői vizsgálatát is.