Géza
-12 °C
-4 °C

Esztergomhoz ért a dunai olajszennyezés

2004.10.07. 13:26
Csütörtök reggel kilenc kilométer hosszú, a Duna teljes szélességét kitöltő olajfoltot észleltek a Dunán. A környezetvédelmi felügyelőség elsőfokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el, bár az ehhez hasonló szennyeződés nem ritka. Az olaj olyan vékony réteget képez a Dunán, hogy nincs olyan módszer, amellyel eltüntethető.
A Duna teljes szélességét kitöltő szennyeződés öt kilométeres sebességgel halad, és jelenleg Esztergomnál tart, mondta az Indexnek a Komárom-Esztergom megyei Vízügyi Igazgatóság munkatársa.

A lakosságra nem jelent veszélyt a szennyezés, mondta az Indexnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elmondta, az olaj olyan vékony réteget képez a víz felszínén, hogy lehetetlen eltávolítani. A szennyeződés eredetéről Dobson csak magánvéleményét tudta elmondani: szerinte egy hajó fenékvizét engedhették a Dunába, ami gyakran előfordul. Ezt a feltételezést Váradi-Cseppely Sándor, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese is megerősítette az MTI-nek.

A vízügyesek nem rendeltek el készültséget, a környezetvédelem azonban igen, tudtuk meg a megyei vízügyi igazgatóság tatai szakaszmérnökségén. A szakaszmérnökségen is megerősítették: nincs az a módszer, amellyel ilyen vékony, filmszerű olajszennyeződést el lehetne távolítani.

Elsőfokú vízminőségi készültséget rendelt el az olajfolt miatt az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, közölte az MTI-vel Dr. Horváth Lajos műszaki igazgatóhelyettes. Mint mondta, a szennyeződés ásványiolaj-eredetű és igen kismértékű, így nem veszélyes sem az élővilágra, sem a lakosság ivóvízkészletére. A felügyelőség munkatársai a helyszínen folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget.