Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem szennyeződött nehézfémmel a Tisza

2004.09.04. 19:28
Felhigult a borsabányai kitermelésnél eltört csőből a Tisza mellékfolyójába került, nehézfémekkel szennyezett zagy - állítják a román hatóságok. A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság mérései szerint a nehézfém-koncentráció a határérték alatt van. Az ukrán szakhatóság nem válaszolt a megkeresésekre.
Nem érte nehézfém-szennyezés a Tisza folyó felső szakaszát a pénteken Borsabányán bekövetkezett és pusztán jelentéktelen műszaki "eseményként" elkönyvelt baleset nyomán - állították szombaton az illetékes román vízügyi és környezetvédelmi hatóságok. A romániai Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság (Kolozs megye) ügyeletese szerint a borsabányai kitermelésnél egy óra leforgása alatt mintegy 80 köbméter zagy a közeli Cisla (Csiszla) patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Visó vizébe került.

Felhigult zagy

Műszaki mérések szerint a szennyezés még a Visó folyóban annyira felhígult, hogy a folyó vize már a veszélyes szennyezettségi értékek alatt mozgó nehézfém-tartalommal ömlött a Tiszába. A mérések azóta is megnyugató vízminőség-értékeket mutatnak - állította az illetékes román vízgazdálkodási ügyeletes, aki hozzá tette: Ennek ellenére még pénteken értesítették "az eseményről" az ukrán szakhatóságokat, de a szombati mérési adatokat már csak a nyíregyházi FETIVÍZIG-hez tudták eljuttatni, mert az ukrán szakhatóságok faxvonalai elérhetetlenek voltak számukra.

A nagybányai REMIN bányavállalatnál - amelyhez a borsabányai érckitermelés tartozik - az ügyeletes ismételt megkeresésre sem tudta sem megerősíteni, sem cáfolni a környezetet veszélyeztető "eseményt". Azt mondta, erről csak a vállalat vezetősége iletékes tájékoztatást nyújtani - hétfőn. A borsabányai kitermelésnél pedig megismételt kísérletek után sem - sikerült beszélni senkivel sem a nagybányai vállalat által megadott telefonon.

Elhallgatták

A román környezetvédelmi tárca szombati ügyeletese is csak a már idézett vízügyi igazgatósági jelentésre tudott hivatkozni, amelyről a minisztérium sajtóközleményt nem adott ki. Szombat estig román hírügynökségi források sem tettek említést a borsabányai csőtörésről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!