Gerzson
-3 °C
2 °C

Eloltották a lángoló kazah felhőkarcolót

2006.05.30. 16:40
Tűz ütött ki Asztana 38 szintes, az alakja miatt "Öngyújtónak" becézett modern kormányzati épületének felsőbb szintjein kedden.

Kedden kigyulladt a kazah főváros egyik emblematikus épülete, a több minisztériumnak is helyet adó, 38 szintes kormányzati központ, jelentette RIA Novosti orosz hírügynökség. A legfelső emeletekről égő törmelékek hullottak alá, egyik oldalról húsz felső emelet kiégett.

Annak ellenére, hogy nem érték el létráikkal a felsőbb emeleteket, másfél-két óra alatt sikerult a kazah tűzoltóknak lokalizálni és eloltani a kormányzati felhőkarcolóban tomboló tüzet, jelentette a RIA Novosztyi.

A lángok közép európai idő szerint délben csaptak fel a közlekedési és távközlési, kulturális és informatikai, idegenforgalmi és sport, valamint az ipari és kereskedelemügyi minisztériumnak és más kormányzati szerveknek otthont adó, 136 méter magas épület felső harmadán, ezután terjedt tovább a középső szintek felé.

A tűz nem követelt halálos áldozatokat, Kazahsztán legmagasabb épületéből pár perc alatt sikerült mindenkit kimenekíteni a tűz kitörésekor, jelentette a különleges helyzetek minisztériuma. Mint kiderült a lángok először a 27. szinten csaptak fel, 130 tűzoltót és 25 speciális járművet vetettek be a tűz megfékezésére.

Az asztanai épületet teljesen kiürítették, három sérültről tudni, egy nőp szén-monoxid-mérgezést szenvedett, két férfit pedig a magasból aláhulló törmelékek sebesítettek meg, közölte a RIA a kazah mentőszolgálat illetékeseire hivatkozva.