Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra megműtik a nyolcadik áldozatot

2002.05.10. 13:38
Újabb agyműtétet hajtanak végre a móri Erste Bank elleni fegyveres támadás egyetlen, a székesfehérvári Szent György Kórházban ápolt túlélőjén. A műtétre azért van szükség, mert a nő koponyájának sérült oldalán újabb vérömleny keletkezett.
A beteg nincs életveszélyben, állapota stabil - közölte pénteken Csingár Antal, a kórház főigazgatója. A 27 éves bodajki fiatalasszonynál azért vált szükségessé a délelőtt megkezdett újabb operáció, mert a reggeli vizsgálatnál kiderült, hogy a koponya sérült oldalán, az agyhártyák és az agyburkok között egy újabb vérömleny keletkezett.

Változatlanul válságos állapotban

A vérömleny kiterjedése nem nagy, de növekvőnek tűnik, ezért az orvosok nem szeretnék megvárni, amíg olyan méretűvé válna, hogy agyi nyomási terhelést okozna. A sérült jelenlegi állapota elég stabil ahhoz, hogy elvégezzék nála a tehermentesítő műtétet, amely nem befolyásolja az állapotát, s nem rontja hosszútávú élet- és gyógyulási kilátásait - közölte a főigazgató. Hozzátette: az agyműtéttel párhuzamosan elvégzik a lövés okozta felkari csonttörés eredetileg a jövő hét elejére tervezett ellátását is.

Csingár Antal közölte: a fiatalasszonyt két, mellkason áthatoló lövés érte, súlyos koponya- és agysérülést, valamint a felkarján a lövés következtében csonttörést szenvedett. Csütörtökön elvégezték nála az elsődleges műtéteket: feltárták a sérült mellkast, megoperálták a tüdőt, valamint eltávolították a sérült agyrészeket és koponyán belül maradt fémlövedék darabokat. A beteget a kórház intenzív osztályán ápolják, oxigén ellátását lélegeztetőgép végzi. A fiatalasszony a sérülés természetének megfelelően eszméletlen.

Az orvosok szerint megúszhatja agykárosodás nélkül

A főigazgató elmondta: az agysérülés, az agyon, koponyán áthatoló lövési sérülés mindig súlyos agykárosodással jár ugyan, de az orvosok optimisták, mivel olyan életfontosságú központokat nem ért a sérülés, amely a felépülés, vagy a csaknem teljes felépülés lehetőségét kizárná.

"A fiatal szervezet és a fiatal agy csodálatos regenerációra képes. Felelősséggel azonban a hosszú távú kilátásokról most és a következő napokban még nem lehet és nem is szabad nyilatkozni" - közölte a főigazgató.