Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Újra megműtik a nyolcadik áldozatot

2002.05.10. 13:38
Újabb agyműtétet hajtanak végre a móri Erste Bank elleni fegyveres támadás egyetlen, a székesfehérvári Szent György Kórházban ápolt túlélőjén. A műtétre azért van szükség, mert a nő koponyájának sérült oldalán újabb vérömleny keletkezett.
A beteg nincs életveszélyben, állapota stabil - közölte pénteken Csingár Antal, a kórház főigazgatója. A 27 éves bodajki fiatalasszonynál azért vált szükségessé a délelőtt megkezdett újabb operáció, mert a reggeli vizsgálatnál kiderült, hogy a koponya sérült oldalán, az agyhártyák és az agyburkok között egy újabb vérömleny keletkezett.

Változatlanul válságos állapotban

A vérömleny kiterjedése nem nagy, de növekvőnek tűnik, ezért az orvosok nem szeretnék megvárni, amíg olyan méretűvé válna, hogy agyi nyomási terhelést okozna. A sérült jelenlegi állapota elég stabil ahhoz, hogy elvégezzék nála a tehermentesítő műtétet, amely nem befolyásolja az állapotát, s nem rontja hosszútávú élet- és gyógyulási kilátásait - közölte a főigazgató. Hozzátette: az agyműtéttel párhuzamosan elvégzik a lövés okozta felkari csonttörés eredetileg a jövő hét elejére tervezett ellátását is.

Csingár Antal közölte: a fiatalasszonyt két, mellkason áthatoló lövés érte, súlyos koponya- és agysérülést, valamint a felkarján a lövés következtében csonttörést szenvedett. Csütörtökön elvégezték nála az elsődleges műtéteket: feltárták a sérült mellkast, megoperálták a tüdőt, valamint eltávolították a sérült agyrészeket és koponyán belül maradt fémlövedék darabokat. A beteget a kórház intenzív osztályán ápolják, oxigén ellátását lélegeztetőgép végzi. A fiatalasszony a sérülés természetének megfelelően eszméletlen.

Az orvosok szerint megúszhatja agykárosodás nélkül

A főigazgató elmondta: az agysérülés, az agyon, koponyán áthatoló lövési sérülés mindig súlyos agykárosodással jár ugyan, de az orvosok optimisták, mivel olyan életfontosságú központokat nem ért a sérülés, amely a felépülés, vagy a csaknem teljes felépülés lehetőségét kizárná.

"A fiatal szervezet és a fiatal agy csodálatos regenerációra képes. Felelősséggel azonban a hosszú távú kilátásokról most és a következő napokban még nem lehet és nem is szabad nyilatkozni" - közölte a főigazgató.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!