Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Diszkó vagy bordély a paplakban

2003.11.03. 14:34
Nyilvánosházat vagy diszkót akar berendezni egy árverésre kerülő paplakban és a hozzá tartozó épületekben Jerzy Urban, a kommunista Jaruzelski-kormány egykori kormányszóvivője. A lengyel katolikus egyház igyekszik elkerülni az árverést.
Urban jelenleg a Nie című, hetente megjelenő botránylap vezetője. A Nie (jelentése lengyelül: nem) hevesen egyházellenes, rendszeresen támadja a lengyel klérust és II. János Pál pápát, aki pedig különleges megbecsülésnek örvend szülőhazájában, Lengyelországban.

Urban most meg akarja vásárolni az árverésen a szóban forgó paplakot. A francia AFP hírügynökségnek adott hétfői nyilatkozatában azt mondta, hogy anyagilag semmi hasznot nem remél a vállalkozástól, hiszen a közép-lengyelországi Dalikowo településen található paplak nincs éppen forgalmas helyen, aligha látogatnák tömegesen az ott berendezendő bordélyt vagy diszkót. Azt állította: tervének egyetlen célja, hogy nyomást gyakoroljon az egyházra, mert rá akarja kényszeríteni egy rokkant nő kártalanítására.

Egy lengyel bíróság nemrégiben rendelte el egy polgári perben a plébánia elárverezését. Egy fiatal nő hat évvel ezelőtt balesetben megrokkant az egyházközség temetőjében, ezért kártérítést követelve beperelte a plébániát. A bíróság meg is ítélt neki 400 ezer zlotyt (86 ezer eurót), s az összeg előteremtése végett elrendelte a paplak elárverezését. A katolikus egyház azonban igyekszik valamilyen más, peren kívüli egyezségre jutni a felperessel, hogy elkerülje az árverést.