Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Fizetnek a papok a megrontott gyerekeknek

2007.12.04. 06:45
Az iowai Davenport egyházkerület harminchétmillió dollár jóvátételt fizet papi pedofília több mint 150 áldozatának. Az egyházkerület csődvédelmet kért a tetemes kártérítési követelések miatt.

Összesen harminchétmillió dollár jóvátételt fizet egy amerikai római katolikus egyházmegye a pedofil papok több mint 150 áldozatának egy peren kívüli egyezség keretében.

A négynapi tárgyalássorozat után helyi idő szerint hétfőn Chicagóban kialkudott megállapodás értelmében az Iowa állambeli Davenport egyházkerület a kártérítés megfizetése mellett lelki tanácsadást biztosít az áldozatoknak, és nyilvánosságra hozza az ismert elkövetők névsorát. A davenporti püspök ezen kívül bocsánatkérő levelet küld azoknak, akik ezt kérik.

A davenporti egyházkerület - a negyedikként Amerikában - csődvédelmet kért a tetemes kártérítési követelések miatt. A kifizetendő összeg egy részét biztosítótársaságok állják, de a megyének így is meg kell válnia az egyházi vagyon jó részétől.

Közben a Los Angeles-i érsekség hétfőn átutalt összesen 500 millió dollárt abból a 660 milliós jóvátételből, amelyet papi pedofília több mint félezer áldozatának kell kifizetnie egy korábbi megállapodás értelmében.

Ugyanaznap Los Angelesben tíz év börtönre ítéltek egy 60 éves volt katolikus papot, aki a 90-es években rendszeresen szexuálisan molesztált két fiút.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?