Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Pedofília miatt ítélték el a pedofíliaszakértőt

2004.03.17. 11:51
A dél-londoni Stephen Kinget huszonegy-rendbeli megrontásban találta bűnösnek a bíróság. A gyermekvédelmi tanácsadóként is tevékenykedő férfi rendszeresen megbecstelenített három kislányt. Minderről videófelvételeket készített és részletes naplót vezetett.
Hogyan védjük meg gyermekeinket a pedofiloktól? - ebben a témában kínált tanácsadást az 54 éves dél-londoni Stephen King, akit most pedofília miatt ítélt hét év börtönre egy angliai bíróság. A korábban a pedofilok elítélését szorgalmazó férfi a vád szerint három kislányt zaklatott rendszeresen, egy tíz éves kislánnyal közösült is - írja a BBC.

"Velejéig romlott"

A middlesexi bíróság végül huszonegy vádpontban találta bűnösnek Kinget, a legsúlyosabban latba eső eset a tizenhárom év alatti kiskorúval létesített nemi kapcsolat volt, de a tíz esetben elkövetett "szemérem elleni erőszak" is jelentősen növelte a kiszabott büntetési tételt. A férfinél mintegy ötszáz fényképet találtak, és egy naplót amiben aprólékosan feljegyzett minden esetet. Videokazettákat is találtak a rendőrök házkutatás során, a szalagokra az 1996 októbere és 1999 vége közötti pedofil cselekedeteit rögzítette a férfi. A bántalmazott kislányok kilenc és tizenhárom év közöttiek voltak.

A vádat képviselő Peter Zinner arról számolt be, hogy mindhárom áldozat súlyos leki sérülésektől, traumától szenved, és egyikőjük öngyilkosságot is megkísérelt már. Fabyan Evans bíró az ítélet kiszabásakor a következőkkel indokolta többek közt a büntetést: "védtelen kislányok elleni, folytatólagosan elkövetett, züllött, velejéig romlott cselekedetről van szó". A rendőrség közben országos felhívást tett közzé King esetleges korábbi áldozatainak felkutatására. Neil Thompson rendőrnyomozó szerint ugyanis King egy "perverz pedofil vadállat", aki csaknem három évtizeden át vadászhatott gyámoltalan áldozataira.

Szakértő pedofil

King ráadásul gyermekvédelmi szakembernek tüntette fel magát, és több hivatalos szervnek is felajánlotta "szaktudását", amit többek közt az ügyészség, és a rendőrség is igénybe vett néhányszor, sőt, a legfelsőbb bíróság is elfogadta tanácsadói szolgálatait. "A tiszteletreméltóság álarca mögött azonban sötét titok lappangott" - fogalmazott vádbeszédében az ügyész. A videofelvételek Peter Zinner szerint azért különlegesek, mert ez az első eset, hogy a rendőrség kezébe ennyire közvetlen bizonyíték jutott egy gyanúsított által elkövetett pedofil cselekedetekről.

A King elleni nyomozás 2003 júliusában kezdődött, amikor sikkasztás gyanúja miatt házkutatást tartottak nála, és az egyik rendőr pornográf felvételeket talált King számítógépén. Mint később kiderült, Kinget - akkor még más néven - 1989-ben egyszer már elítélték közszeméremsértésért, akkor hat hónapot ült börtönben. 1999-ben is folyt már ellene nyomozás a három kislány sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak miatt, de akkor nem tudtak elegendő bizonyítékot összegyűjteni ellene. William Nash, King védője úgy nyilatkozott, védence megbánta tetteit, és reméli egy nap lehetősége lesz bocsánatot kérni a lányoktól.