Sára, Márió
2 °C
6 °C

Őrizetbe vették az eddigi legmagasabb rangú egyházfit

2005.11.22. 19:13
Az 53 éves Dale Fushek az egyik legmagasabb rangú egyházi személyiség, akit kiskorúak szexuális zaklatása miatt őrizetbe vettek az Egyesült Államokban.

Kiskorúak megrontása miatt letartóztatták az Egyesült Államokban a phoenixi (Arizona) egyházmegye volt általános helynökét - jelentette be a phoenixi ügyészség. Az 53 éves Dale Fusheket az áldozatok feljelentései alapján egyebek közt azzal vádolják, hogy fiatal fiúkat és férfiakat fogdosott, és gyóntatás ürügyén szexuális szokásaikról faggatta őket.

A püspökség hajdani második embere az egyik legmagasabb rangú egyházi személyiség, akit kiskorúak szexuális zaklatása miatt őrizetbe vettek az Egyesült Államokban. A visszaélések még 1984 és 1994 között történtek, de az eljárás megindítását sokáig akadályozta pártfogója, az egyházmegye korábbi vezetője, Thomas O'Brien püspök, aki 2003-ban kényszerült lemondani egy halálos végű cserbenhagyásos gázolás miatt.

Az USA-ban korábban is vettek őrizetbe papokat. A kiterjedt pedofílvádak miatt a philadelphiai egyházmegye vezetője bocsánatot kért a katolikus hívektől.