Piroska
-2 °C
5 °C

Felfüggesztett börtön a milliárdos piramisjátékért

2004.04.13. 15:10
3490 kárvallottja van annak a piramisjátéknak, amibe a becsapottak 2001 decemberéig összességében 1,095 milliárd forintot fizettek be. Keddi ítéletében három vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett a Somogy Megyei Bíróság.
Piramisjáték szervezéséért három vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, egy vádlottat bűncselekmény hiányában felmentett a Somogy Megyei Bíróság. A kedden meghozott ítélet nem jogerős. A bíróság által rendkívül szövevényesnek mondott ügy tárgyalása több mint egy évvel ezelőtt kezdődött meg. A piramisjátéknak 3490 kárvallottja van, ők 2001 decemberéig összességében 1,095 milliárd forintot fizettek be az 1999-ben Hungaro-Energen néven bejegyzett társaságnak ügynöki munka lehetőségének fejében.

Bűncselekmény hiánya

Elsőfokú ítéletében a megyei bíróság az elsőrendű vádlottat, egy 42 éves német állampolgárt, akinek az ötlete alapján jegyezték be a céget, illetve szervezték meg a piramisjátékot, egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta, és hat évre kitiltotta a Magyar Köztársaság területéről. A bíróság a másodrendű vádlottat, egy 44 éves magyar állampolgárságú férfit, bűncselekmény hiányában felmentette. Az indoklás szerint a vádlott a cég adminisztrációs ügyeit intézte, közvetlenül nem vett részt a hálózat szervezésében, jutalékot nem vett fel.

A harmadrendű és negyedrendű vádlottakat, mindketten 33 évesek és magyar állampolgárok, hat, illetve kilenc hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A bíróság megállapította, hogy a társaság valós gazdasági tevékenységet nem folytatott. Bevétele szinte kizárólag a cég termékeinek értékesítésére, illetve új tagok beszervezésére vállalkozóktól beszedett csaknem négyszázezer forint belépési díjból származott.

Gyors meggazdagodást ígértek

A társaság vezetői az ország számos pontján, száz, kétszáz ember részvételével, előadásokat tartottak, a helyszínen azonnali döntésre késztették a hallgatóságot, akiknek a befizetett összegért cserébe, gyors meggazdagodást ígértek. Két hónap alatt, heti egy új tag beszervezésével, akár 3,5 millió forint hasznot is kilátásba helyeztek. A bíróság megítélése szerint a belépőkkel egy meglehetősen bonyolult megfogalmazású szerződést írattak alá, amely "jogi ismeretekkel rendelkezők számára is csak nehezen értelmezhető".

Az üzletkötésre jelentkezők a belépéskor egy 56 ezer forint értékű egységcsomagot kaptak, az ebben szereplő étel-kiegészítők azonban lejárt szavatosságúak voltak, s emiatt eladhatatlannak bizonyultak, mint ahogy a sportruházat is. A mellékelt, 5-10 százalékos kedvezményre jogosító kártya pedig jószerivel használhatatlan volt, mivel a megjelölt üzletek többségével erről nem egyeztettek.

Nem jogerős

A másodrendű vádlott tudomásul vette a bíróság döntését. Esetében az ügyész a bűnösség megállapításáért, az első-, harmad-, és negyedrendű vádlottak esetében súlyosbításért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott és védője bűncselekmény hiányának megállapításáért, a harmad-, valamint negyedrendű vádlott és ügyvédje pedig felmentésért fellebbezett. Az ügyben a Pécsi Ítélőtábla hoz jogerős ítéletet.