Mátyás
-6 °C
1 °C

Nemcsak a kézben, szájban is olvad

2005.12.28. 19:51
A fogyasztóvédelmi felügyelet karácsony előtt és után fokozott ellenőrzésekkel próbálja visszaszorítani a kereskedéseket elöntő életveszélyesen gagyi termékek áradatát. A hatóság szerdai "pocsék áruk fórumán" bemutatták a legjellegzetesebb termékhibákat, amik miatt akár életek is kockán foroghatnak.

Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a bemutatott termékekből elvileg már nem juthat el egyetlen darab sem a vásárlókhoz, de a tipikus problémák előfordulhatnak más árukban is. Mint kiderült karácsonyig összesen 34 millió forint bírságot szabott ki a célzott ellenőrzésekkor a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, aminek munktársai szeretnék felhívni a tipikus veszélyforrásokra a vásárlók figyelmét - az Index alábbi összeállítása e jószándékú szekeret kívánja tolni.

A filléres ajándékok közül talán a legveszélyesebbek a szinte biztosan tüzet okozó díszlámpák és egyéb világítótestfélék. Az alábbi míves konstrukció is azért lett betiltva, mert belseje - pontosabban az izzó körül, ahol a legmagasabb a hőmérséklet - elmésen papírral van bélelve, de a hőre lágyuló műanyaghéj sem életbiztosítás.


Termosznak látszó tűzveszélyes látvány

Ugyanezen az elven okozhatnak lakástüzet az alábbi romantikus lámpák. A műanyag test és a kontár elektromos szerkezet kettőse a biztosíték a tűzoltók riadóztatására.


Műanyag lámpák, háztűznézőbe ideálisak

A szemkápráztató, szívdobbanásra lüktető dekoráció szintén gyengeelméjű konstrukció: azon túl, hogy macerás felszerelni, a vezetékek olyan vékonyak, hogy gyakorlatilag semmilyen terhelést (sem fizikait, sem elektromost) nem bírnak el, a csillag hátlapja ráadásul az olcsóság jegyében kartonból van. Mennyivel egyszerűbb akkor már fogni egy kanna benzint, szétlocsolni a nappaliban és rágyújtani.


Dekorfények raknak nagy-nagy tüzet

Robotlány a robotréten robotvirágot szed csokorba, a karácsonyfaizzókkal helyettesített bibék a földeletlen műanyag cserépből kapják az áramot.


Fényes robotvirág lobbant lángra

A gyerekjátékok nemcsak B kategóriás horrorfilmekben válnak gyilkossá, így Panni baba is bármilyen bájos, nem gyerek kezébe való: leszakadó darabjai, könnyen leváló szeme orrba, fülbe, garatba jutva okozhatnak egészségkárosodást.


Panni babát is betiltották

Ha nem esik szét, akkor megvágja magát vele a gyerek, mint ezzel a csörgővel is. A két darabból összerakott vidám mangafigura (vagy mi) az illesztéseknél bizony pengeéles szélekkel dicsekedhet, ami véres családi drámákba torkollhat nagyon szélsőséges esetben.


Éles szélt hagyott a fröccsöntőgép

Pszichedelikus bohóchalak a rajzfilmkultúra perifériájáról. A feltehetőleg távolkeleten készült játékot nyilván előszeretettel veszik szájukba a csöppségek, amivel csak annyi a gond, hogy a festék nyálban oldódik, és nem túl egészséges a fejlődésben lévő szervezetnek. Az már csak ráadás, hogy a síp könnyen kiszabadul helyéről és a játszódó gyerek ugyanilyen könnyen félre is nyelheti.


Szájban oldódó bohóchalak

Aromaterápia tűzoltóknak, a belsejében lámpa világít és melegíti a vödörbe löttyintett illóolajat. A rusztikus hangulatot keltő cseréptárgyat a pongyolán megfogalmazott elektromos rendszer teszi halálossá, mind a földelés, mind az érintésvédelem hagy maga után bőven kivánnivalót.


Rázós illatlámpa

Piacokon tucatjával látni hasonló fegyvernek látszó tárgyakat, amik azon túl, hogy bűncselekmények elkövetéséhez is kiválóan alkalmazhatók, játékként bevetve is veszélyesek. A szakértők szerint a pisztolyban túl erős a rugó, a műanyag lövedék akkora mozgási energiát kap, amivel könnyen kiviheti például játszópajtásunk szemét.


Igazi sérüléseket okozhat a játékpisztoly

Első blikkre droidlámpa, közelebbről szemlélve optikai műláng a következő csodálatos tárgy. Az alulról propellerrel lobogtatott műselyem lángnyelveket két piros lámpa világítja meg, azonban a tervezés kudarca, hogy a szövetdarabok rögtön a szerkezet belsejébe hullanak vissza, megakasztva a motort, zárlatot okozva.


Igazi tüzet okozhat a műláng

A pénztárcakímélő háztartási elektronikus berendezések legalját képezik azok a hőközlésre hivatott gépek, amik maguk sem hőállóak. Ezzel a szendvicssütővel leginkább csak hidegszendvicseket készíthet, sem a burkolata, sem a belső szerkezet nem bírja a meleget.


Szendvicssütő olcsóért

A szépségipar rusnya szörnye az otthoni hajvágásra szánt nyírógép. Előnye, hogy nem kell a fürdőkádba ejteni ahhoz, ha halálos áramütést szeretnénk szenvedni tőle, mert a fogyasztóvédelmi laborban kimutatták, erre a hiányos érintésvédelem miatt bármikor adódhat alkalom.


Márkás hajnyíró, érinteni nem ajánlott

A bemutató végén megkérdeztük Kathy Attilát, a főfelügyelet sajtószóvivőjét, hogy honnan lehet ezekről a veszélyes termékekről felvilágosítást szerezni. A szóvivő elmondta, hogy honlapjukon minden egyes betiltott termék adatai megtalálhatók, márkanévvel, vonalkóddal, forgalmazóval, gyártóval egyetemben. Sajnos ennek az adatbázisnak szélesebb körben (az internetet nem használók számára) megismertetésére nincs anyagi lehetősége a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek, tette hozzá a szóvivő.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft