Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem találtak újabb álrabot

2006.10.02. 11:18
A börtönökben végzett vizsgálat nem talált olyan újabb esetet, amikor valaki más helyett ülte volna le a büntetését - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Lezárult a büntetés-végrehajtási intézetekben az a vizsgálat, amelyben esetleges álrabokat keresett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), ám nem találtak újabb, az augusztusihoz hasonló esetet - mondta Yazbekné Szabó Katalin, a BVOP szóvivője.

A BVOP augusztus 16-án egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott, 11 hónap letöltését követően szabadult a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből.

A jó magaviselete miatt korábban elengedett férfi távozása után telefonon értesítették az intézet parancsnokát arról, hogy aki szabadult, nem volt azonos azzal a személlyel, akinek a szabadságvesztést le kellett volna töltenie.

Mint a kecskeméti rendőrkapitányság korábban megállapította: Békési Zoltán dobozi lakos töltötte le a Lukács István kecskeméti lakosra jogerősen kiszabott egy év tíz hónapos szabadságvesztését. A rendőrség mindkét férfi ellen nyomozást indított közokirat-hamisítás gyanúja miatt, és ellenük elfogatóparancsot adott ki.

Két hete önként jelentkezett a rendőrségen a rabdublőr. A körözött férfival szemben mintegy 2,5 millió forintos kárigénye van a büntetés-végrehajtásnak. Ennyibe került ugyanis az államnak az álrab: ez napi mintegy 7400 forintot jelent "teljes ellátással", őrzéssel együtt.