Ágnes
-1 °C
2 °C

Szivárgó gáz robbant egy pécsi házban

2008.05.07. 15:37
Gázrobbanás történt szerda délután egy pécsi áruház közelében. A detonáció olyan erős volt, hogy a közelben lévő épület szinte megemelkedett a detonációtól. A tizenegy ember sérült meg, egy idős asszony súlyos légúti, égési sérüléseket szenvedett, és később a kórházban elhúnyt. A környék lakóit evakuálták, 60-70 ember egyelőre biztosan nem költözhet vissza a lakásába.

Gázrobbanás történt szerda délután Pécsen a Mecsek áruház (régi Centrum áruház) közelében, az Ybl Miklós utca 6-nál egy lakóház előtt. A detonáció miatt egy lakóház is megrongálódott, tájékoztatta az Indexet a helyi tűzoltóság. A robbanás miatt tűz ütött ki. A helyszínre vonultak a mentők, a tűzoltóság és a rendőrség is.

Összesen tizenegy ember, köztük rendőrök sérültek meg. Egy idős asszony, aki a gázrobbanás helyszínén lévő lakóházban tartózkodott, súlyos légúti és égési sérülést szenvedett, eszméletlen állapotban vitték kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét. Három másik könnyebb sérültet füstmérgezéssel szállítottak el. További négy sérültje is van a balesetnek, ők a közelben tartózkodó járókelők, rendőrök voltak, akik a robbanás után próbáltak segítséget nyújtani.

A rendőrség a robbanás 50 méteres körzetében mindent kiürített

Az egyik lépcsőház födéme leszakadt, abba az épületbe a lakók egyelőre nem költözhetnek vissza. A ház alagsorában tűz keletkezett, amit eloltottak.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, locsolják a környéket, hogy megakadályozzák a további robbanásokat, és jelenleg a kármentesítésen dolgoznak. A rendőrség a robbanás 50 méteres körzetében mindent kiürített, a lakók elhagyták házaikat, mondta Zsobrák Péter, a Baranya megyei rendőrség szóvivője. Egy bezárt lakásból két gyermeket mentettek ki a tűzoltók.

A robbanást az okozta, hogy munkások elvágtak egy gázvezetéket, amikor irányított fúrást végeztek egy négyemeletes társasház előtti munkagödörben. A bama.hu hírét kommentálók hozzászólásaiból az derül ki, hogy a Mecsek áruháztól nem messze, az Ybl Miklós utca nyugati oldalán, két lakóház között, az egyik kis zöldségessel szemben robbant be a gáz. A robbanás dörejét pedig több száz méterre is lehetett hallani, még az ablakok is belerázkódtak a léghullámba.


Tekintse meg nagyobb méretben!

A robbanás közvetlen közelében lévő épület szinte megemelkedett a detonációtól, a házból 60-70 embert kellett evakuálni, mondta el Tóth Bertalan alpolgármester. A 24 lakásba szerdán biztosan nem költözhetnek vissza a lakók, elhelyezésükről a város gondoskodik - közölte.

A megsérült vezetékből kiömlő gázt sokáig nem tudták elzárni, mert megsérült az elzáró szelep, mondta Tóth László katasztrófavédelmi szakember. A gázt végül 17 óra után elzárták. A négyemeletes ház melletti út tele van törmelékkel, ami feltehetően a robbanástól keletkezhetett, és több, a közelben parkoló autó is megsérült, ablakaik betörtek. A rendőrség az Ybl Miklós utcát és környékét lezárta, több buszjáratot eltereltek, a 6-os úton torlódás alakult ki. Valószínűleg elég nagy területen nem lesz gáz az elkövetkező órákban.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft