Valér
4 °C
8 °C

Nyolc évet is kaphat az al-Kaida nevében fenyegetőző tinédzser

2004.05.17. 15:44
Egy fenyegető levél írója azt követelte, hogy a rendőrök két bőröndben helyezzenek el 368 millió forintot a szolnoki pályaudvar nyilvános férfi illemhelyének utolsó fülkéjébe. Arra az esetre, ha követelését nem teljesítik, a vasútállomás felrobbantását, illetve budapesti robbantásokat helyezett kilátásba.
Al-Kaida névre hivatkozással adtak fel május 6-án Jászberényben egy fenyegető levelet, amelyben 368 millió forintot követelt a levél írója a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, ellenkező esetben robbantásokat helyezett kilátásba - áll a rendőrség hétfői közleményében. A beérkezett levelet május 13-án iktatták a rendőrségen, a nyomozást az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Nyomozó Főosztályának Terrorizmus és Nemzetközi Bűnözés Elleni Osztálya kezdte meg.

Az akkor még ismeretlen levélíró azt követelte, hogy két egyenruhás rendőr helyezzen el 368 millió forintot két táskában a szolnoki vasúti pályaudvar nyilvános férfi illemhelyének utolsó fülkéjébe 2004. május 14-én délután ötkor. Arra az esetre, ha követelését nem teljesítik, a vasútállomás felrobbantását, illetve budapesti robbantásokat helyezett kilátásba.

Táska a WC-ben

A kérésnek megfelelően a két rendőr a két diplomatatáskát elhelyezte az illemhely utolsó - használaton kívüli jelzéssel ellátott - fülkéjébe, majd távozott. Ezután egy fiatalember lépett be a mosdóba és azonnal az említett fülkébe ment. Itt kinyitotta az egyik táskát, majd észlelve, hogy abban nincsen pénz, távozni akart. A készenlétben álló rendőrök még a pályaudvaron elfogták a fiút.

Beismerő vallomást tett

V. Dániel fiatalkorú jászberényi középiskolást édesapja és kirendelt védője jelenlétében gyanúsítottként hallgatták ki a rendőrök - mondta el az Indexnek Zsombok György alezredes. Tettét elismerte, részletes feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Mint a rendőröknek elmondta, a televízióban hallott hírek alapján merült fel benne a fenyegető levél megírásának ötlete. A Budapesti Rendőr-főkapitányságot véletlenszerűen választotta ki, címét az internetről szedte le. A levelet számítógépén írta, amelyet a lakásán tartott házkutatás során lefoglaltak. A további vizsgálatok is folyamatban vannak, a levelet nyelvész szakértő, illetve informatikus írásszakértő is tanulmányozza majd.

A levélíró cselekménye büntetőjogilag terrorcselekménynek számít, ami kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.