Krisztina
18 °C
24 °C

Robbantásokkal fenyegették meg Franciaországot

2004.03.17. 09:34
Egy eddig ismeretlen terrorszervezettől kapott fenyegető levelet a francia kormányfő. A 2002 őszi moszkvai túszszedő csecsen terrorista nevét viselő kommandó a vallási jelképek, többek között a muzulmán fejkendő viselését megtiltó törvény miatt állna bosszút.
Terrortámadással fenyegető levelet kapott Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök egy eddig ismeretlen terrorszervezettől - BBC. A magát Allah, az erős és bölcs szolgáinak nevező csoport a Parisien napilapon keresztül küldte el fenyegetését. A levelet a Le Monde is megkapta.

A francia terrorelhárítás vizsgálatot indított a Franciaországot és a francia érdekeltségeket fenyegető veszély nagyságának megállapítására. "Egyelőre még megállapíthatatlan az üzenet hitelessége" - jelentette ki közleményében a francia igazságügyi miniszter. Az üzenetet szakértők vizsgálják.

Csecsenek, fejkendők

A leveleket kedden délelőtt kézbesítették a napilapoknak - mondta el egy a nyomozást ismerő forrás az AFP-nek. A leveleken a Moszvar Barajev kommandó aláírás volt - mondták el a napilapok szerkesztőségében.

Moszvar Barajev a 2002 októberi moszkvai színházi túszejtő-kommandó csecsen vezetője volt, a fogolyszabadító akció során az orosz belügyi alakulatok gáztámadásában életét vesztette.

A levél "megtorló támadásokkal" fenyegetőzik a vallási jelképek, többek között a muzulmán fejkendő viselését az állami iskolákban betiltó új francia törvény miatt - írja a BBC.