Ágnes
-1 °C
2 °C

Románia bezárja környezetszennyező bányáit

2006.03.24. 17:14
Bezárják a tiszai ciánszennyezést okozó romániai Transgold aranybányát, a Remin cég ugyancsak környezeti kockázatokat rejtő hasonló létesítménye pedig legkésőbb év végéig fejezi be működését - jelentette ki Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára az MTI-nek pénteken. Az államtitkár erről Mexico Cityben, a Víz Világtanácsának aktuális ülésén szerzett tudomást, ahol az elmúlt napokban tárgyalt a román delegációval.

Gombos András közölte, hogy a román kormány a részben állami, részben ausztrál tulajdonban lévő nagybányai Transgold SA-tól már megvonta a környezetvédelmi és működési engedélyét. Az államtitkár utalt arra, hogy a Fővárosi Bíróság tavaly májusi döntésének megfelelően a ciánkatasztrófáért perelt cégnek 85 százalékkal vissza kellett fognia termelését, azaz a létesítmény majdnem egy éve csak 15 százalékos kapacitáskihasználtsággal működhetett.

Gombos András tájékoztatása szerint a román hatóság arra hivatkozva vonta meg a cég engedélyét, hogy az idén februárban a létesítmény egyik zagytározójának elfagyott vezetékén kisebb szennyezés jutott a környezetbe. Az államtitkár jelezte, hogy a borsabányai színesfém-kitermeléssel foglalkozó, állami létesítmény legkésőbb 2006 december végén zár be. Romániában az állam 19 környezetterhelő létesítményben tulajdonos, ezeket az objektumokat az ország az európai uniós csatlakozásáig be kívánja zárni.

Az államtitkár szólt arról, hogy a román delegációval folytatott megbeszélése során tárgyaltak a Verespatakon tervezett aranybánya-beruházásról is. Ennek megvalósulását Magyarország ellenzi. Gombos András szavai szerint Silvian Ionescu, a romániai környezetvédelmi ellenőrző hatóság államtitkári rangú vezetője biztosította arról, hogy a beruházás környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásában igényt tartanak magyar szakemberek részvételére. Az engedély elbírálásában is részt vehet a magyar fél - tette hozzá az államtitkár. Fontosnak nevezte, hogy a román delegáció szerint Románia a legszigorúbb európai uniós szabályoknak megfelelően kívánja elbírálni az engedélyt.

Nehézfémeket tartalmazó zagy került a Csiszla-patakba
Kis mennyiségű, nehézfémeket is tartalmazó zagy került a romániai Máramaros megyében lévő egyik - már nem működő bánya - derítőjéből a Csiszla patakba - tájékoztatta pénteken az MTI-t Böndi Gyöngyike, Máramaros megye prefektusa. A román kormány helyi (RMDSZ-es) képviselője elmondta: csütörtök reggel a borsabányai bányakitermelő vállalathoz tartozó egyik, immár nem működő bánya derítőjénél meghibásodott egy szivattyú. Ez a berendezés szivattyúzza a tiszta vizet a Csiszla-patakba. Mivel azonban a szivattyú csöve megrepedt, kis mennyiségű zagy került a Csiszlába. A prefektus felhívta a figyelmet, hogy ez a "bányavíz" nem tartalmaz ciánt, viszont nehézfémet igen, azonabn csak olyan kis mennyiségről van szó, hogy mérgező anyag még a Visó-folyóba sem kerülhet, amely a Tiszába ömlik. Egyelőre sehol nem jeleztek mérgezést, halpusztulást, ettől függetlenül a prefektúra azonnal intézkedett, a bánya- és vízigazgatóság, valamint a prefektúra szakemberei, akárcsak az ukrán szakemberek folyamatosan mérik az esetleges szennyezés mértékét. A meghibásodott szivattyút napokon belül kicserélik.