Emőke
-4 °C
9 °C

Adrenalin ölte meg a keresztre feszített apácát?

2005.12.27. 16:21
Fordulat állt be a Romániában keresztre feszített és később meghalt fiatal apáca ügyében. A védelem szerint ugyanis nem a kínzásba, hanem adrenalin túladagolásba halt bele lány.

Váratlan fordulatot vett a tanacui Szentháromság-kolostorban megkínzott, és utóbb elhunyt apáca ügye. Irina Cornici-t keresztre feszítették, ütlegelték, és három napig étlen-szomjan tartották a kolostort vezető szerzetes utasítására. Később a fiatal - 23 éves - nő belehalt sérüléseibe. Az erről szóló hírek bejárták a világsajtót, és nagy felháborodást váltottak ki Romániában is.

Most azonban a bírósági eljárásban a gyilkossággal vádolt szerzetes, Daniel Corogeanu olyan szakértői véleményt prezentált, miszerint az általa okozott sérülések nem okozhatták Cornici, a fiatal apáca halálát. Az újonnan felbukkant szakértő, Dan Gheorghiu azt állítja, hogy a vaslui kórház orvosa, az apáca kezelését végző orvos, Lenuta Ciocan szakszerűtlen beavatkozása ölte meg a Cornici-t.

Korábban egyébként a források ellentmondtak egymásnak, hogy három vagy hat napon át kötözték meg a skizofréniában szenvedő, mentális problémáival a többieket zavaró fiatal novíciát. Cornici szájába törülközőt tömtek, és az első szakvélemények szerint akár fulladás is okozhatta a halálát.

Szívelgégtelenség, de mitől?

Az orvos szakértői vélemények szerint valójában szívelégtelenség végzett a fiatal nővel. A szívelégtelenséget azonban a védelem szakértője most azzal magyarázza, hogy túl sok adrenalint kapott a megkínzott apáca. Lenuta Ciocan, a kezelést végző orvos ugyanis hat fiolát adott be a szerből Cornici-nak, amit a megkínzott nő szíve már nem tudott elviselni, vagyis túladagolásban halt meg a védelem szerint az apáca.

Az eddigi szakértők, törvényszéki orvosok azt állították, hogy a Corogeanu, a kolostorfőnök és négy idősebb apáca kínzásai vezettek az áldozat halálához. Ezek a szakértők azonban a vád által idézett specialisták voltak, most először a védelem is nyilvánosságra hozta az álláspontját alátámasztó szakvéleményt.

A most ismertetett szakértői véleményt, Gheorghiu beszámolóját különböző hatósági ellenőrzéseknek vetik alá. Ettől függhet ugyanis a bűnperben a későbbi ítélet is. Jelenleg ugyanis gyilkosság a vád a kolostorfőnök ellen, nem pedig súlyos testi sértés. Vagyis a védelem szerint Corogeanu nem lenne felelős az áldozat haláláért.

Húsz évet is kaphatnak

A román ügyészség idén júniusban tartóztatta le Daniel Corogeanut és a négy apácát, akik a vád szerint halálra kínozták Cornicit, hogy kiűzzék belőle az ördögöt. Akár húsz év börtönt is kaphatnak a bűnösségüket el nem ismerő gyanúsítottak. A nyomozás már korábban kiderítette, hogy a skizofrén nővért - kiűzendő belőle az ördögöt - lánccal keresztre feszítették, száját beragasztották, verték három napon keresztül, amikor a lány szívelégtelenségben meghalt.

Corogeanu, a moldvai Szentháromság kolostor papja, akit teológiai végzettség nélkül nevezett ki a husi püspökség vezetője, végig tagadta, hogy bűnt követett volna el. "Nem vagyunk bűnösök, ami történt, az Isten akarata volt" - jelentette ki az ügyészség előtt a 29 éves pap. Corogeanu egyébként az ortodox román püspökség helyszínre érkező vikáriusát is összeverte. A püspökség nem ismeri el a kolostort, így az eretneknek számít.