Géza
-12 °C
-4 °C

Betiltották a Schwarzenegger-sört Kaliforniában

2004.03.31. 11:11
Schwarzenegger ügyvédei lecsaptak a Governator Ale-re. A portlandi sörfőzőcég januárban még jó ötletnek találta, hogy a kormányzó megkérdezése nélkül gyártsa a Schwarzenegger képmásával díszített terméket.
Szomorú másnapra ébredtek a Governator Ale nevű sör gyártói - írja a BBC. Az Arnold Schwarzenegger erősemberi és kormányzói imidzsét egyszerre hasznosítani próbáló sör gyártását felfüggesztették a színészből lett politikus ügyvédei.

Márkavédelem

A filmsztárról elnevezett sör gyártása az oregoni sörfőzők egyik nagy öregétől, Jerome Chicvarától származott. A Portland Brewing Co. vezérigazgatója januárban még azon értetlenkedett, hogy a kaliforniai cégeknek hogy nem jutott eszébe a termékkapcsolás.

Mostanra azonban megbánhatta már döntését, mi több, ha előzetesen tájékozódik, talán bele se fog az ötlet megvalósításába - írja a BBC. Schwarzenegger szigorúan védi hírnevét, ügyvédei rendre lecsapnak a sztár nevét jogosulatlanul használókra. A póruljártak között van autókereskedés, üdvözlőkártya-gyáros és játékautomata-gyártó is.

Jótékony szigor

A szigorú márkanév-védelem a színész-politikus tanácsadói szerint nem a pénzről szól. Schwarzenegger még 175 ezer dolláros kormányzói fizetését is visszautasította, a jogsértőktől szerzett kártérítések nagy részét jótékonykodásra fordítja.

"Nem szabad elkoptatni a kormányzó nevét" - nyilatkozta a BBC-nek Rob Stutzman, Schwarzenegger kommunikációs tanácsadója. Ha a kormányzó neve egy sor terméken megjelenik, "elveszítjük azt az előnyt, amit amúgy élveznénk" - mondta. "Ez a marketing alapszabálya" - tette hozzá.