Krisztina
18 °C
24 °C

A nők is Schwarzeneggerre szavaztak

2003.10.08. 16:52
Testépítő és filmes múltjából előkerült pletykák, interjúk és zaklatási vádak ellenére Arnold Schwarzenegger a nők körében is lenyomta ellenfeleit. A demokraták jelöltjét tíz százalékkal verte meg, a szavazóinak 47 százaléka ugyanis nő volt. A demokraták ráadásul a latin-amerikaiakkal sem jártak jól. Larry Flynt pornókirály és Mary Carey pornószínésznő a hetedik, illetve a tizedik helyen végzett.
Kiemelkedő számban támogatták Schwarzeneggert a női szavazók, annak ellenére, hogy a kampány során számtalan esetben vádolták meg számos zaklatás elkövetésével, írja a CNN. (A választásról bővebben >>)

Nem ezt várták

Míg ugyanis a második helyre került demokrata ellenfél, Bustamante szavazóinak 37 százaléka nő volt, Schwarzeneggert 47 százalék támogatta. Ez azért is meglepő, mivel épp a demokraták használtak fel minden eszközt arra, hogy Schwarzeneggerről bebizonyítsák, filmes és testépítő múltjára leginkább a nőkkel való erőszakoskodás volt a jellemző.

Egy két héttel korábbi közvéleménykutatás szerint még ennek az ellenkezője volt az eredmény, de vélhetően az ellenkampány túlzásai miatt, a választok politikai támadásnak minősítették a vádakat, valamint Schwarzenegger mellett intenzíven kampányolt felesége, Maria Shiver is.

Elnöknek is?
Aki most fogad Angliában a kormányzó elnökké választására, egy az ötvenhez játszhatja meg a kockáztatott tétet. A kormányzóvá választás előtt már kötöttek fogadást az eseményre, Robert Coppini kétszáz fontot tett egy az ötszázhoz oddssal arra, hogy Arnold Schwarzenegger az Egyesült Államok elnöke lesz. Ha ez sikerül, 100 ezer font üti a brit szerencsejátékos markát. Némileg rontja persze az esélyeket, hogy az amerikai alkotmány szerint csak amerikai földön született személy lehet az ország első embere. Mivel azonban nem kizárható az alaptörvény módosulása, a bukmékerek látva Schwarzenegger kaliforniai diadalmenetét gyorsan egy az ötvenhez arányra csökkentették az oddsokat.
(Ananova)
A hagyományosan demokrata szavazó, és stabil szavazó bázisnak tekintett spanyol ajkú lakosság sem utasította el Schwarzeneggert az exit-poll adatok alapján, Bustamante csupán öt százalékkal kapott többet a tőlük 47 százalékot besöprő filmsztártól. Ezt szakértők a demokraták megosztottságával magyarázzák.

A két szép szeméért?

További meglepő adat, hogy a szavazók kétharmada nem találkozott Schwarzenegger kampányában a választókat érintő kérdések taglalásával. A győztes kampányára jellemző volt, hogy mindig kerülte a kormányzósággal kapcsolatos komolyabb vitákat, nem nagyon merészkedett nehezebb terepre. Ismeretes, hogy az ellenkampány sokáig Schwarzenegger politikai alkalmatlanságáról szólt.

A visszahívott kormányzó Grey Davis Kalifornia választókörzetek nagy részében vesztett, legjobb eredményt még a part menti megyékben gyűjtött Kalifornia észak-nyugati részén. Itt - több mint tíz körzetben - maradása mellett döntöttek a választók.

A pornósok előkelő helyen kevés szavazattal

A választásokon hetedik helyen végzett 0,3 százalékkal a demokrata színekben induló Larry Flynt pornómogul, a Hustler magazin botrányokat nem kerülő alapítója. Az ugyancsak pornó szakmában utazó, "orgazmus alapú gazdaságélénkítésben" gondolkodó Mary Carey (Mary Cook) pornószínésznő és független jelölt a tizedik helyre futott be, ötezer szavazattal kevesebbet gyűjtve, mint a tizenötezret kapó Flynt.