Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hollywoodi sztájl a kaliforniai választáson

2003.08.07. 10:21
Egyre inkább vásári hangulatot ölt a kaliforniai kormányzóválasztás. A pár napja még távolmaradását jelző Schwarzenegger meggondolta magát és mégis indul. Két esélyes politikus vele szemben inkább a kiszállás mellett döntött. A Terminátor így a pornószakma jeles képviselőivel küzdhet meg a 38 milliárdos deficittől szenvedő tagállam irányításáért.
Mégis megküzd a kaliforniai kormányzói posztért Arnold Schwarzenegger - jelentette az AP. A filmszínész neve már korábban is felmerült lehetséges republikánus jelöltként, ám akkor családi okokból még visszakozott.

"A politikusok babrálnak, motoszkálnak és hibáznak. Gray Davis kormányzó is cserbenhagyta az embereket, ezért kell leváltani és ezért indulok én a kormányzói tisztért" - nyilatkozta az NBC Tonight Show című műsorának a nyelvi kihívásokkal küszködő filmszínész.

Politikai vidámpark

Demokrata kihívás
A visszahívási indítvány bíróság előtti megtámadását és az előre hozott választás elhalasztását tervezi Gray Davis - írja a San Francisco Chronicle. Érvelése szerint az októberi választásig hátralévő időben nem teremthetőek meg a szavazás feltételei. A tervek szerint ugyanis kevesebb szavazóhelyiség állna a választók rendelkezésére, és idő hiányában a 2000-es elnökválasztáson Floridában csúfos kudarcot valló és teljes zűrzavart okozó lyukkártyás szavazógép-rendszert kellene alkalmazni. Davis azért is kifogást emelt, mert jelöltként nem szerepelhet a szavazólapon. A republikánusok és a visszahívásra egymillió aláírást összegyűjtő szervezetek szerint Davis neve szerepel a szavazólapon, a választók eldönthetik, hogy visszahívják-e, vagy sem.
A testépítőből lett filmszínész egyébként elég magabiztosan nyilatkozott esélyeiről, mint mondta, Terminátorként fog küzdeni a demokrata kormányzó ellen - írja az AP. Schwarzenegger színészi visszavonulását is bejelentette, arról ugyanakkor nem beszélt, mi lesz, ha mégsem nyerne.

A kaliforniai előrehozott kormányzóválasztás - már ha megtartják - amúgy egyre inkább a showbiznisz nagy felvonulásává kezd válni. Schwarzenegger mellett jelöltetné magát Larry Flint, a Hustler magazin botrányokat nem kerülő alapítója és Mary Carey pornószínész is.

Orgazmus alapú gazdaságpolitika

A pornószakmában megszokott módon egy hírességre hajazó álnéven ismert színésznő "orgazmus alapú gazdaságélénkítésen" gondolkodik, programja egyik fő pontja a fegyverek pornófilmekre cserélése, az erőszak csökkentése érdekében.

Érdektelen politikusok

A politikusok ezzel szemben nem versengenek a 38 milliárdos államháztartási hiánnyal küzdő szövetségi tagállam vezetéséért. Visszamondta jelölését Dianne Feinstein, a demokraták talán legesélyesebb jelöltje - írja az AP. Fenstein visszalépése komoly veszteség, Davis visszahívása esetén a demokraták esélyes jelölt nélkül maradhatnak.

Ahogy a Republikánus Párt is. A konzervatívok legesélyesebb jelöltje Richard Riordan volt Los Angeles-i polgármester lehetett volna. Riordan, bár Schwarzeneggernél jobb eredményeket érne el a közvélemény-kutatási adatok szerint, a színész jelöltsége esetén nem vállalja az indulást. A helyzetre jellemző, hogy a Washington Post egyszerűen vásárinak minősítette a kaliforniai előrehozott kormányzóválasztást.