Viola
-6 °C
0 °C

Meghalt egy gyerek a sellyei strandon

2007.06.04. 17:52
Tragédiába fordult a csütörtöki gyermeknap Sellyén a városi strandon. Egy iskolás belefulladt az egyik medencébe, feltehetőleg epilepsziás görcs vezetett halálához.

Fotó: sellye.hu

Életét vesztette egy fiú csütörtökön, késő délelőtt a sellyei strandon, derül ki a Baranya megyei rendőrség délutáni közleményéből. A strandon utógyermeknapi rendezvényt tartottak, körülbelül négyszáz diák fürdőzött a strand két medencéjében, tudtuk meg a strand egyik dolgozójától.

A szerencsétlenül járt diák osztálytársaival fürdött az úszómedencében, és a közelében lévő gyerekek vették észre egy idő után, hogy a vízben lebeg mozdulatlanul. Azonnal kihúzták a partra, az úszómester majd az orvosok is próbálták újraéleszteni, sikertelenül. A fürdő dolozói azonnal hívták a mentőket is, de a 12 éves felsőszentmártoni gyermeken már nem lehetett segíteni.

Úgy tudni, hogy a fiú epilepsziában szenvedett, valószínűleg rohamot kapott a medencében és a görcsös állapot miatt megfulladt. A strandon - ahol egy gyermekmedence és egy úszómedence van - egy medenceőr és egy úszómester volt szolgálatban a tragédia idején, valamint a gyerekre több tanár és szülő is vigyázott.

A Siklósi Rendőrkapitányság szakértő bevonásával vizsgálja, hogy milyen körülmények között halt meg az iskolás, és hogy pontosan mi okozta a halálát.

Gyermekhalál magyarországi strandokon

Az MTI összeállítása az utóbbi évek strandokon történt halálos magyarországi gyermekbaleseteiről:

  • 2001. június 17. - A Kaposvári Strandfürdő ötvenméteres úszómedencéjében vízbe fulladt egy hatéves kislány. A szemtanúk szerint a gyermek felügyelet nélkül játszott az úszómedence környékén.
  • 2001. július 29. - A balatonfűzfői strandon vízbe fulladt egy tizenhat éves fiú, aki barátaival csúszdás biciklit bérelt, de csúszdázás közben beverte a fejét, majd elmerült a vízben. Barátai megpróbálták megmenteni, de a két-három méter mély vízben nem találtak rá.
  • 2003. május 27. - Az albertirsai strandon a vízbe fulladt egy hétéves kisfiú. Holttestére a strand medencéjének egyik lefolyójában bukkantak rá. A gyermeket a medence leeresztésekor keletkezett vákuum szippantotta be a rács nélküli lefolyóba.
  • 2003. május 30. - Csongrád megyében, a makói fürdőben vízbe fulladt egy négyéves szikáncsi kisfiú, aki egy óvodás csoport tagjaként érkezett a kisvárosba strandolni.
  • 2003. július 5. - Zala megyében, a kehidakustányi termálstrand hullámmedencéjében vízbe fulladt egy 11 éves kisfiú. A gyermek nem tudott úszni, ennek ellenére ment be a 170 centiméter mély, lejtős medencébe.
  • 2003. július 20. - Az esztergomi strandon vízbe fulladt egy nyolcéves kisfiú, aki fürdés közben elmerült a vízben.
  • 2004. július 24. - A mogyoródi Aquaparkban vízbe fulladt egy 15 éves gödöllői fiú.
  • 2006. június 29. - Szeged belvárosában a tiszai szabadstrandon fürdőző két tizenéves lány a hirtelen mélyülő parttól megijedt és pánikba esett. Egy fiatal nő sietett a segítségükre, a fiatalabb - tízesztendős gyereket - kimentette, az idősebb lány azonban elmerült. Holttestét a Vajdaságban találták meg július végén, eltemették, és az azonosítási eljárás után augusztusban hozták haza.