Angelika
-4 °C
3 °C

Lángok fenyegetik a világ egyik legmagasabb fáját

2002.07.25. 12:08
A világ legidősebb és legmagasabb fáit veszélyezteti a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban tomboló tűz. Egy nőt gyújtogatás vádjával őrizetbe vettek a kaliforniai hatóságok szerdán.
Eddig mintegy 23 ezer hektár erdő vált a lángok martalékává a Los Angelestől 200 kilométerre északra fekvő Sequoia Nemzeti Parkban. A tűz mintegy 800 méterre megközelítette a híres óriásfenyőket, köztük a világ legnagyobb térfogatú fájaként nyilvántartott 83,8 méter magas Sherman tábornok fenyőt is. Eddig több mint ezer embert kellett kitelepíteni az erdőtűz miatt. Az evakuáltak többsége turista, és táborozó kiscserkész. A tűzoltók munkáját 12 tűzoltó repülőgép, és 10 helikopter segíti.

Gyorsan terjedő tűz

Az óriásfenyők kérge igen sokáig ellenáll a lángoknak, és mivel a fák magasak, és távol vannak egymástól, a tűz nagyon lassan terjedne normál körülmények között. Ezek a fák már több erdőtüzet is átvészeltek, azonban a parkban hagyták megnőni az aljnövényzetet, és nem takarították el a lehullott leveleket és ágakat. Mivel a környéken tavasszal esett utoljára eső, a kiszáradt növényzeten rendkívül gyorsan terjed a tűz.

Gyújtogató nő

A rendőrség szerdán őrizetbe vett egy nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta a nagy kiterjedésű erdőtüzet. Többet egyelőre nem tudni az először vasárnap délután észlelt tűz keletkezésének okairól.

Erdőtüzek az államokban

Pillanatnyilag 29, kétszáz hektárnál nagyobb kiterjedésű tűz pusztít az Egyesült Államok nyolc államában. Idén mintegy 1,7 millió hektár vált a lángok martalékává az országban, jelentette a CNN.