Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították Arizonát

2002.06.26. 12:34
Az egyre nagyobb kiterjedésű erdőtűz miatt katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Arizona államot kedden George W. Bush. Az Egyesült Államok nyugati részén több mint egymillió hektáron pusztítanak a lángok.
A feltartóztathatatlanul terjedő erdőtűz oltási költségei már napi 10 millió dollárra rúgnak a szenátus energiaügyi bizottságának elnöke szerint. A lángok már 152 ezer hektáron tombolnak (ez nagyobb terület, mint Los Angeles kiterjedése). A tűzoltó egységek „irányított” tüzek gyújtásával próbálják lokalizálni a lángokat. Emellett a mentőcsapatok bulldózerek segítségével próbálják a lángok útját elállni, ugyanis egy újabb kisvárost már félmérföldnyire megközelített a tűz.

Ha a tűz átjut a 60-as autópályán, akkor nem sok remény marad a városka megmentésére. A helyiek szerint, ha városuk nem is pusztul el, a tűz akkor is jóvátehetetlen károkat okoz a környéken, mert a környező hegyek csodás fenyvesei már hamuvá változtak. A tűzoltók mindenesetre bizakodnak, parancsnokuk szerint képesek irányításuk alatt tartani a tüzet.

Bush: 20 millió tűzoltásra

Az Arizonába érkező Bush elnök szövetségi segítséget ígért az evakuáláshoz. Eddig mintegy 30 ezer embert kellet kitelepíteni a katasztrófa miatt. Bush a szövetségi vésztartalékból azonnali 20 millió dolláros hozzájárulást ígért a tűzoltási költségekhez. Arizona kormányzója szerint a segély csak „egy csepp a tengerben”. Szerinte további tüzek várhatóak az Egyesült Államok nyugati államaiban, mert a csapadékhiány miatt kiszáradt növényzet rendkívül gyúlékonnyá vált. Pillanatnyilag 20 nagyobb erdőtűz pusztít 9 államban több mint egymillió hektárnyi területen.