Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Drámaira fordulhat a helyzet Szlovákiában

2002.08.15. 10:16
Drámaira fordulhat a helyzet Pozsonyban: a Duna áradása ötszáz éve nem tapasztalt méreteket ölthet Szlovákiában. A vízszint minden korábbi becslést meghaladva akár a tíz métert is elérheti. Éjszaka kiürítették és lezárták a nagyrészt víz alatt álló Dévényt.
Egy nap alatt 122 centimétert emelkedett a Duna Pozsonynál, ahol most 968 centiméter a vízállás. A folyó továbbra is áradásban van, a tíz méter feletti tetőzés sem kizárt. Erre több mint ötszáz éve nem volt példa. A szlovák főváros belvárosi kerületeiben rendkívüli készültséget rendeltek el.

Dévényt kiürítették

Dévénynél 933 centiméteres vízállást mértek, a város nagy részét elárasztotta a Duna. A várost éjszaka lezárták és kiürítették. Pozsonyban egyelőre még csak egy parti sétányt kellett lezárni a kíváncsiskodó turisták elől. Az árvíz várhatóan péntek délben tetőzik Pozsonynál.

Csúcsra járatott erőmű

A Dévénynél végzett mérések szerint a folyó másodpercenkénti vízhozama 10 150 köbméter, ennek nagy részét a régi Duna-mederbe engedik, a többi a csúcsra járatott bősi erőművön folyik át. Ján Blahuta, a bősi erőmű igazgatója szerdán a szlovák rádiónak nyilatkozva elmondta, véleménye szerint Budapestnek gondot okozhat, hogy Magyarországon nem épült meg az alsó duzzasztómű, amely "igen sokat segítene, hiszen a Duna Nagymarosig szabályozható lenne, és ez szavatolni tudná Budapest védettségét".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!