Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Életfogytiglan Soproni Ágnes meggyilkolásáért

2003.03.26. 11:57
Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Soproni Ágnes színésznő meggyilkolása miatt Lázár Zsoltot tettesként és az áldozat fiát, Petróczi Andrást felbujtóként a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán Budapesten. A színésznő felbujtó fia, és annak tettes barátja az első fokon kiszabott büntetés enyhítését kérték.
Fotó: HavariPress
Az LB jogerős ítéletével helybenhagyta a Fővárosi Bíróság (FB) tavaly márciusban hozott elsőfokú döntését. Az FB előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölésben mondta ki a két fiatalember bűnösségét.

A legfőbb bírói fórum által helybenhagyott ítélet szerint Lázár Zsolt leghamarabb 35 év múlva, Petróczi András pedig legkorábban 40 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra.

Enyhítést kértek

Az ügy elsőrendű vádlottja, Lázár Zsolt szerdán az utolsó szó jogán elmondta: megbánta és elítéli tettét, kérte az első fokon kiszabott büntetés enyhítését. Petróczi András másodrendű vádlott az utolsó szó jogán szintén arról beszélt, hogy "rettenetesen megbánta" tettét és ugyancsak enyhítést kért.

Előre megtervezték a gyilkosságot

Petróczi kitalálta, és Lázárral közösen hetekig tervezgették, hogyan ölik meg a színésznőt. Lázár Zsolt miután megivott két és fél deci vilmoskörte pálinkát alsónadrágra vetkőzött, kesztyűt húzott és némi unszolás után, a háromméteres kábeldarabbal a kezében indult Soproni Ágnes hálószobájába.

Fotó: HavariPress
Először nem tett semmit, de Petróczi Zsolt másodszor is lekísérte, majd visszament a szobájába zenét hallgatni. Lázár a kábeldarabbal, nagy erővel fejbe verte az alvó Soproni Ágnest, majd dulakodni kezdtek, végül megfojtotta a színésznőt. Ezt követően Petróczi is lement megnézni halott anyját. Még aznap este elmentek autózni - miután Soproni Ágnes bankkártyájáról vettek le pénzt -, bevásároltak, filmet kölcsönöztek, videóztak.

Horror

A horror másnap folytatódott: mivel "a sav nyomot hagy a kádon", ezért a darabolás mellett döntöttek. Petróczi a Balaton körül autózott és anyja telefonjáról, jellegzetes betűhibáival sms-eket küldözgetett. Lázár eközben feldarabolta a holttestet. Mire Petróczi hazaért már majdnem mind a 15 csomag elkészült. Azért az anyja combjából kivágott két hússzeletnek még hozott egy tepsit, de mégsem sütötték meg: inkább a kutyáknak adták a húst. A 15 műanyag szemeteszsákot - benne Soproni Ágnes holttestének darabjaival - a solymári kiserdőben ásták el.