Judit
2 °C
7 °C

Százszor erőszakolták meg az elrabolt 13 éves lányt

2006.09.11. 16:58
Elrablásáról, 36 napos fogvatartásáról és megerőszakolásáról beszélt a Der Spiegel német magazinnak a most tizennégy éves Stephanie Rudolph. Az eset nemcsak a megélt borzalmak miatt tanulságos, hanem a rendőrség felelősségét is felveti: a nyomozásban súlyos hibákat vétettek, emiatt nem sikerült időben megtalálni és kiszabadítani a lányt.

Bár a nemrégiben nyolcéves fogságából kiszabadult Natascha Kampusch esetében egyelőre nem tudni, azóta öngyilkossá lett elrablója megerőszakolta-e, egy tizennégy éves német lány sok hasonló momentumról számol be, mint osztrák sorstársnője. A német Stephanie Rudolph ugyan "csak" 36 napig volt egy férfi fogságában, de ezalatt a megaláztatások sorát élte át.

A drezdai lány még tizenhárom éves volt,amikor január 11-én reggel hét órakor elköszönt szüleitől és az alig egy kilométerre lévő gimnáziumba igyekezett. Alig tette meg az út egynegyedét, amikor valaki hátulról befogta a száját és a közelben parkoló kisbuszba tuszkolta. A munkanélküli Mario M. azzal fenyegette meg a kislányt, hogy ha kiabálni mer, azonnal megöli. A férfi megbilincselte Stephaniet, s egy lezárható faládába bújtatta.

Ágy, tévé, videó

Stephanie kezdetben abban reménykedett, hogy a férfi váltságdíjat követel majd érte, s ha ezt kifizetik, szabadon engedi. Az út az autóval csak néhány percig tartott. A férfi a ládát - benne a lánnyal - becipelte egy magasföldszinten lévő bérlakásba. Mint utólag kiderült, a borzalmak háza mindössze 500 méterre volt a lány otthonától.

A 17 négyzetméteres, műanyagpadlós szobában egy matrac, egy duplaágy, három kamera, egy tévé, egy számítógép és egy főzőlap volt. Mario M. azt mondta a lánynak: fel akarja venni őt videóra, aztán hazamehet. A lánynak le kellett vetkőznie, a férfi maga mellé fektette és azt kérdezte tőle, mit tanult a szexről. Reggel fél tíz volt, amikor Mario M. először megerőszakolta a lányt.

Ezután a tévé elé ültek és együtt néztek egy gyermekműsort. Dél körül a férfi újra megerőszakolta a lányt, délután elkészültek az első videófelvételek, este következett a harmadik aktus. A férfi a lányt éjszakára a falban lévő karikához kötötte és megfenyegette, hogy ha kiabálni mer, megfojtja.

Mosolyognia kellett

Stephanie reggel kapott fogkefét, zsemlét és lekvárt. Innentől minden úgy történt mint a legelső napon: erőszak, tévézés, evés, erőszak, filmezés. A férfi arra kényszerítette a lányt, hogy a mosolyogjon a filmfelvételek közben. Mario M. tulajdonképpen módszeresen, lépésről-lépésre végigcsinálta és a lefilmezte a lánnyal a keménypornóból ismert összes helyzetet. A 36 nap alatt több mint százszor erőszakolta meg Stephanie-t.

Az elrablónak két arca volt: folyamatosan fenyegette a lányt, pofonokat adott neki. Amikor például a tévében látta, hogy a rendőrség keresi a lányt, magán kívül azt üvöltötte, hogy a lányt a kutyájával fogja felzabáltatni, majd újra brutálisan megerőszakolta.

A férfi ugyanakkor néha „kincsemnek” szólította Stephanie-t, azt mondta, hogy gyermekeket akar tőle és örökre együtt akar élni vele. Újra és újra azt kérdezte a lánytól, szereti-e őt, amire a lány inkább igennel válaszolt, nehogy feldühítse fogvatartóját. A napok előrehaladtával a lány már tárgyalni is tudott a férfival. Azt kérte például, hadd elégítse ki úgy, hogy az neki ne okozzon fájdalmat.

Elejtett levél

Ha a férfi elment a lakásból, a lányt bezárta a faládába. Bár egy idő után esténként még az utcára is kimentek sétálni, a lány nem mert menekülni és segítségért kiáltani. Az egyik ilyen esti séta alkalmával azonban eldobott az utcán egy kis cetlit, amelyen segítséget kért és megadta elrablója címét. A levelet február 15-én egy kutyasétáltató találta meg. Nem sokkal később a rendőrség letartóztatta Mario M-et és Stephanie szenvedései véget értek értek.

Azóta hét hónap telt el, s a lány megpróbálja feldolgozni a szörnyűségeket. Újra iskolába jár, de a kopasz emberektől mindig megretten az utcán. Az eset kínosan érinti a rendőrséget, amely a lány eltűnése után folyamatosan rossz nyomon járt.

A rendőrök kezdetben azt hitték, hogy a lány megszökött otthonról, Stephanie ugyanis korábban leírta és másnak is elmesélte azt a maga által kitalált mesét, hogy egy nap majd egy hatalmas sztár lányaként tűnik fel. A rendőrség azt is feltételezte, hogy valaki zsarolni akarja a családot és váltságdíjért rabolta el Stephanie-t, sőt a gyanú egy ideig az apára és a lány bátyjára terelődött.

Tévúton a rendőrség

Csak Stephanie elrablása után három héttel végezte el a rendőrség azt a rutinellenőrzést, amikor egy adatbázisban megnézték a lány háza közelében lakó, szexuális bűncselekményekért elítélt személyek listáját.

A keresés nem adott ki eredményt, holott Mario M-et 1999-ben már elítélték egy 14 éves lány megtámadása és megerőszakolása miatt. Az adatbázisban azonban a férfi „szexuális indíttatású bűnelkövető”-ként szerepelt, a nyomozók viszont egy másik keresőkifejezést használtak. Megnézték egy másik adatbázisban is szóba jöhető személyeket, itt azonban csak 2001-ig visszamenőleg kerestek.

Az ügyészség várhatóan szeptemberben fog vádat emelni a munkanélküli férfi ellen. A lány attól fél, hogy újra összetalálkozik az utcán a férfival, ezért abban reménykedik, hogy Mario M. élete végéig börtönben marad.

Mario M. elfogása után megbánást tanúsított, s azt mondta: tudja, hogy bűnt követett el. A férfi ugyanakkor azt is mondta: reméli, hogy Stephanie majd valamikor később belátja, hogy vele a szex tulajdonképpen jó volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?