Bernadett
-2 °C
4 °C

Kétezer rendőr akadályozta meg a zavargásokat Sydney-ben

2005.12.19. 12:08
Hatalmas rendőri erő bevetésével sikerült megakadályozni az egy héttel ezelőtti rasszista zavargások megismétlődését Sydney-ben. A kétezres rendőrsereg sem riasztott vissza mindenkit, összesen 169 ember ellen indult eljárás.

Sikerrel akadályozta meg a múlt heti faji zavargások megismétlődését az ausztrál rendőrség Sydney-ben. Igaz, ennek érdekében kétezer rendőrt kellett mobilizálni, akik folyamatosan járőröztek a város tengerpartjain. A hétvégi akció összegzése szerint így is öt, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető rasszista huligánt kellett őrizetbe venni.

A rendőrök lovas osztagokkal megerősítve cirkáltak a tengerpartokonj, ahol az előző hétvégén fehérek ezrei támadtak rá arabnak kinéző honfitársaikra. A zavargásokat két vizimentő megverése robbantotta ki, az úszómestereket állítólag libanoni származású fiatalok bántalmazták.


Nézze meg képeinket!

A hétvégi támadásokat követően a hét elején Sydney arablakta negyedeiben törtek ki zavargások.

A hétvégi nyugalom a rendőrség értékelése szerint csakis a megerősített rendőri jelenlétnek köszönhető. Állításukat igazolja, hogy a járőrök több tucat szúró-vágó fegyvert és botot koboztak el, de huszonhét mobiltelefont és tizenöt autót is lefoglaltak, írja a BBC. Összesen 149 személy ellen indítottak szabálysértési eljárást.

A zavargások miatt elképzelhető, hogy idén elmarad a hagyományos Bondi beach-i karácsony. Az ausztrál hagyományok szerint december 25-én fiatalok ezrei isszák magukat mozgásképtelenre és próbálkoznak vízbe fulladással a szeretet ünnepe örömére. A sydney-i városvezetés még nem döntötte el, hogy a feszült helyzetben idén engedélyezi-e a hagyományosan turisták százait is vonzó rendezvényt.