Gerzson
-3 °C
3 °C

Ötvenegy fehérvári ételmérgezett kórházban

2001.10.11. 12:08
További néhány napos kórházi kezelésre szorulnak azok a fehérvári általános iskolások, akik hétfői ebédjük miatt kerültek kórházba. A nebulók és tanáraik egy szomszédos iskola lebbencsleveséből és milánói makaróniából fogyasztottak, ám csak az ő gyomrukat feküdte meg az étel. A tisztiorvosi szolgálat ezért azt gyanítja: a tálaláskor került kórokzó a tányérokba.
Ötvenegyre emelkedett a székesfehérvári Szent György Kórházban ételmérgezés gyanújával, hasmenéssel, hányással, magas lázzal ápolt betegek száma - tájékoztatta az MTI-t Almási Ferenc, városi tiszti főorvos csütörtökön. Elmondta, hogy negyvenöt beteget,- akiknek többsége általános iskolás, de néhány felnőtt is van köztük - a kórház fertőző osztályán, hatot a gyermekosztályon, elkülönített kórtermekben ápolnak.

A kórház ügyeletes főorvosa arról tájékoztatta az Indexet, hogy kielégítő a betegek állapota, s várhatóan néhány napos kezelést követően hazamehetnek majd. Úgy vélte: attól függ, ki mikor távozhat, hogy egyébként milyen a fizikai állapota, illetve az immunrendszere. A betegek állapota középsúlyos, lázuk magas, s csak igen nehezen csillapítható. Infúzióval, illetve antibiotikummal kezelik őket.

Lenbbencslebes vagy makaróni?

A megbetegedettek a székesfehérvári Széna téri Általános Iskola tanulói, illetve pedagógusai, akik hétfőn valamennyien lebbencslevest és milánói makarónit fogyasztottak az iskolai menzán. A kész ételt egy másik székesfehérvári általános iskola főzőkonyhájáról szállították az intézménybe, s ott a tálalókonyhában porciózták. Az elkészített ebédből két másik intézmény - a főzőkonyhát működtető iskola növendékei, valamint egy szomszédos óvodába járó kisgyerekek is ettek. Megbetegedés azonban egyik helyen sem történt.

Egyértelmű a szalmonella

Szalmonella okozta a tömeges ételmérgezést - közölte a mikrobiológiai vizsgálatok első eredményei alapján Ferencz Péter, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fejér Megyei Intézetének vezetője. Elmondta, hogy a székesfehérvári Széna téri általános iskola tálalókonyhájából vett ételmintában, valamint ételmaradékokban kitenyésztették a szalmonellabaktériumot.

A főzőkonyhán vett ételminták és alapanyagok nem bizonyultak fertőzöttnek a vizsgálat során. A kórházba került diákok, pedagógusok és konyhai dolgozók székletmintájából ugyancsak kitenyésztették a szalmonellabaktériumot - tette hozzá.

A városi tiszti főorvos szerint ezért feltételezhető, hogy a tálalókonyhán követhettek el olyan hibát, amely a tömeges ételfertőzéshez vezetett. A tisztiorvosi szolgálat kedden és szerdán elvégezte a főzőkonyha és a tálalókonyha ellenőrzését, mindkét helyen tisztaságot, rendet találtak. A szolgálat munkatársai a hétfőn feltálalt kész ételekből és a felhasznált alapanyagokból mintát vettek, azok laboratóriumi vizsgálata folyik, eredmény várhatóan csütörtökön délután lesz.

Kétszáznyolcvan hiányzó

Mivel tömeges ételfertőzés esetén a tiszti főorvosnak hivatalból értesítenie kell a rendőrséget is, ő a történteket jelezte a székesfehérvári rendőrkapitányságnak. A Széna téri Általános Iskolából egyébként csütörtökön az előző napinál hússzal többen, kétszáznyolcvanan hiányoztak. A hiányzók nem mindegyike beteg, mint az iskola igazgatójának a szülőkkel folytatott telefonbeszélgetéséből kiderült, sokan óvatosságból nem engedték el az órákra a gyerekeket.