Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Több százezer munkanélküli a szecsuani földrengés után

2008.07.01. 18:15
A májusi szecsuani (Sichuan) földrengés után legkevesebb 372 ezer városi lakos veszítette el munkáját, velük együtt több mint 700 ezren maradtak állás nélkül a délnyugat-kínai tartományban.

A természeti katasztrófa 1,15 millió mezőgazdaságból élőt fosztott meg a termelőeszközöktől, jelentette be Li Cseng-jün (Li Chengyun) tartományi kormányzó helyettes.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) hétfői bejelentése szerint a szecsuani gazdálkodókat 6 milliárd dollárnyi (899 milliárd forintnyi) veszteség érte a földrengés miatt. Több millió háziállat elpusztult, s közel 30 millió vidéki lakos ingóságainak javarésze is odaveszett. A FAO becslése szerint a tartományban három-öt évbe telhet a mezőgazdasági szektor újjáépítése.

Kína harmadik legnépesebb területének számító Szecsuanban 27 millió városi és 60 millió vidéki lakos él. A kínai vándormunkások jelentős része is ebből a tartományból származik, tavaly mintegy 11 millióan kerekedtek fel innen, hogy más tartományokban vállaljanak munkát.

Li Cseng-jün szerint a földrengés 16 289 helyi vállalatot érintett, a közvetlen gazdasági veszteség 99,78 milliárd jüan (2187 milliárd forint), s ez lehet a magyarázat arra, hogy meglévő munkájukat miért veszítették el olyan sokan.

A nehézségek ellenére a helyi kormányzatok állásbörzék és ingyenesen elérhető információk segítségével több mint 40 ezer embernek segítettek elhelyezkedni. Ehhez hozzájárul a központi kormányzat is, amely az egész társadalmat mozgósította annak érdekében, hogy munkát találjanak a földrengés túlélőinek.

Csang Tö-csiang (Zhang Dejiang) kínai miniszterelnök helyettes vezetésével Csengtuban (Chengdu) tartott találkozó során kötött megállapodások szerint Szecsuan, Kanszu (Gansu) és Senhszi (Shaanxi) tartományokban a természeti katasztrófa túlélőinek legkevesebb százezer munkahelyet teremtenek, valamint 175 ezer ember oktatását elkezdik szeptemberig.

A május 12-i Richter-skála szerinti 8-as erősségű földmozgás halálos áldozatainak száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint 69195 fő, miközben 18392 személyt eltűntként tartanak nyilván.