Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ötvenezer halott Kínában

2008.05.15. 13:25
Négyszáznál is több duzzasztógát és vízerőmű károsult a hétfői kínai földrengésben, még a hivatalos Kína szerint is árvízi katasztrófa fenyeget. A halottak száma a hivatalos adatok szerint is megközelítette a húszezret.

Miközben a hivatalos jelentésekben már 19 509 halálos áldozatról beszélnek, a kommunista párt felügyelete alatt álló állami televízió gyakorlatilag hivatalosnak tekinthető közlése szerint az ötvenezret is meghaladhatja a hétfői szecsuani (Sichuan) földrengés halálos áldozatainak a száma. Legalább 26 ezren a romok alatt rekedtek.

A legújjabb fejlemény, hogy a kínai vezetés - ami kedden még visszautasította a magyar mentőalakulatokat - immár külföldi segítőket is beenged a térségbe, egy kínai és egy tajvani mentőcsapat indulhat Szecsuanba.

Az utóbbi időben egyre szókimondóbb állami televízió tényfeltáró jelentése szerint a földrengés miatt több mint négyszáz víztározóban keletkeztek biztonsági problémát jelentő károk. A veszélyeztetett tározók, duzzasztógátak és erőművek közül a jelentés szerint "két fontos" van.

A gigantikus Három Szurdok duzzasztógát állítólag nem sérült meg.

A földrengés epicentrumához közel lévő cepingpui (Zipingpu) duzzasztógát sem sérült meg. Az egyik illetékes szerdán cáfolta azokat a lábra kapott híreket, hogy repedések keletkeztek az építményen. A Mincsiang (Minjiang) folyón álló, több mint 150 méter magas gát "szerkezetileg stabil és biztonságos".

Öt tartomány 391 víztározója esetében állapítottak meg "veszélyes helyzetet" - ismertette a televízió a reformért és fejlesztésért felelős nemzeti bizottság adatait. Emellett Csungcsing (Chongqing) városában további 19 gát sérült meg. Ez még a vízgazdálkodási miniszter, Csen Lej (Chen Lei) szerint is árvízveszélyt okozhat.

Élve szabadítottak ki a romok alól 68 óra elteltével egy 11 éves kislányt a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Jinghsziü (Yingxiu) városában, a hétfői földrengés epicentrumában csütörtökön. A jelentés szerint a lány iskolában volt, amikor a katasztrófa bekövetkezett. A mentők a romok eltakarítása közben hallották meg a hangját. Sérülésének súlyosságát nem közölték, csak annyit tudni, hogy kapott néhány korty vizet, megvizsgálták a pulzusát, és fertőtlenítették a testét, majd hordágyon elsősegélyhelyre vitték.

Kiszabadulását mintegy hetven szülő kísérte figyelemmel, aki saját gyerekének hasonló szerencséjében reménykedett. Az iskola romjai alól eddig csak két gyerek szabadult ki élve, noha mintegy 500-an lehettek az épületben.