Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Sírás hallatszik a romok alól Kínában

2008.05.14. 11:41
A kínai kormány egyre több katonát vezényel a hétfői földrengés sújtotta Szecsuán tartomány településeire. Az eddig a külvilágtól elzárt helyeket gyalogosan próbálják megközelíteni. A halálos áldozatok száma hivatalosan 15 ezer, de ez a szám több tízezerre is nőhet, ahogy a mentési munkálatokkal haladnak. Egy 3 éves kislányt 40 óra után tudtak kimenekíteni a romok alól.

A vártnál lényegesen nagyobb lehet a hétfői kínai földrengés halálos áldozatainak száma, írja a BBC. A mentőalakulatoknak csak kedden sikerült eljutniuk a rengés epicentrumához legközelebbi településekre Szecsuán tartományban. A helyszíni jelentések szerint a katasztrófa a becsültnél sokkal nagyobb károkat okozott.

Vencsuan megye Jinhsziu településének 10 ezer lakója közül mindössze 2300 embert találtak meg élve a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés után. Az utakat törmelék borítja, számos gyereket betemettek a romok, számoltak be a helyi hatóságok.

Gyalog indulnak menteni

A kínai kormány adatai szerint a halálos áldozatok száma megközelítette a 15 ezret. Ez a szám várhatóan növekszik majd, ahogy a mentőalakulatok elérik az eddig elzárt településeket, és előkerülnek a holttestek a romok alól. Az egyelőre nem világos, hogy a Jinhsziuból érkezett adatokat belekalkulálták-e a hivatalosan kommunikált 15 ezer halálos áldozatba. A Xinhua hírügynökség szerint 25 ezer ember lehet még a romok alatt, további 14 ezer embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

Klikk!

Viharos időjárás akadályozza a mentést. A kirendelt egységek gyakran csak gyalogosan tudják elérni a földrengés miatt a külvilágtól elvágott településeket, a romok között pusztakézzel kutatnak túlélők után. Közben helikopterekről próbálnak segélyeket ledobni ezekre a hegyi településekre, elsősorban élelmiszert és gyógyszereket akarnak eljuttatni a túlélőknek.

Az állam 50 ezer katonát küldött a tartományba, hogy segítsék a mentési munkálatokat és segélyeket jutassanak el a túlélőknek, más források szerint 100 ezer katona is érkezhet a térségbe. A Jinhsziuban dolgozó katonák egy csoportja arról számolt be, hogy az összedőlt házak romjai alól sírás hangját lehet hallani.

Egy 3 éves kislány megmenekült

Beicsuanban 18 ezer ember rekedhetett a romok alatt, egy 3 éves kislányt azonban 40 óra után sikerült élve kimenekíteni, az életét az mentette meg, hogy szülei teste alatt hevert. A katonák már kedd reggel rábukkantak, azóta kintről táplálták és védték az esőtől. Kiemelése azonban bonyolult volt, attól tartottak, hogy romok dőlhetnek rá, ha megmozdítanak valamit a környezetében. A kislány lába sérült meg súlyosan, de kimenekítésekor magánál volt, beszélni is tudott, írja az AP.

A földrengés után ötven órával szabadítottak ki a romok alól egy állapotos asszonyt. Az épségben kimentett, 34 éves kismama a nyolcadik hónapban van - közölték szerdán a mentőegységek.

Vencsuan megyében eddig ezer embert tudtak megmenteni, további 60 ezer embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a becslések szerint legkevesebb ezer ember rekedhetett egy összedőlt iskola romjai alatt, így a rokonok családok a romok környékén várják a fejleményeket. A kínai szabályozás szerint családonként csak egy gyerek engedélyezett, így mindenki egyetlen gyermeke életéért aggódik.

Klikk!

Összedőlt iskola és vegyi üzem

Kincsuanban 178 gyerek vesztette életét, mikor iskolájuk összeomlott, jelentette a Xinhua hírügynökség. 139 diák megmenekült, további 23-at még keresnek. Sifangban egy vegyi üzem dőlt össze, óriási mennyiségű mérgező anyag került a levegőbe, 600 ember életét vesztette, 2300-an még mindig a romok alatt vannak.

A túlélők legnagyobb része sátrakat állított, mert lakóházuk vagy összedőlt, vagy úgy megrongálódott, hogy nem lenne biztonságos a visszaköltözés. Mianjangban egy sportcsarnokban szállásoltak el 10 ezer embert, akik ételt, italt és cigarettát kapnak, írja az AP. Az egészségügyi miniszter véradásra szólította fel a lakosságot, a sérültek megmentéséhez ugyanis rendkívül nagymennyiségű vérre van szükség a kórházakban.