Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Erős utórengések Kínában

2008.05.15. 06:32
A Richter-skála szerinti ötös erősség feletti utórengések rázzák a hétfői pusztító földmozgás óta a délnyugat-kínai Szecsuán tartományt. A kínai hatóságok újabb helikoptereket és katonák tízezreit vezényelték a térségbe.

Újabb erős utórengés rázta meg csütörtökön a három nappal korábbi földrengés epicentrumának közelében lévő Jinghsziu települést. A hétfői 7,9-es erősségű földmozgás után megsérült házak közül számos épület teljesen összeomlott, sziklák hullottak a hegyekből, amelyek újabb akadályokat képeztek.

Szerdán délutánig összesen tizennyolc, a Richter-skála szerinti 5-ös erősség feletti utórengést regisztráltak a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, közölte a kínai földtani intézet.

A szerda esti adatok szerint 26 ezer ember van továbbra is a romok alatt a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű hétfői földrengés után, a halálos áldozatok száma 15 ezerre tehető. A földmozgás következében a leginkább sújtott területekre vezető utakat földcsuszamlások zárták el. Az áldozatok száma tovább emelkedhet, amint a mentőcsapatok elérik a földrengés epicentrumánál fekvő Vencsuan járás korábban elzárt településeit.

Erősítés

A kínai hatóságok közben újabb 90 helikoptert és 30 ezer katonát vezényeltek az ország földrengés sújtotta délnyugati térségébe, Szecsuán tartományba. Ven Csia-pao kínai kormányfő szerda este adott erre utasítást, jelentette csütörtökön az Új Kína hivatalos hírügynökség. "A Kínai Kommunista Párt nem feledkezik meg erről a helyről" - mondta Ven Csia-pao, aki helikopteren utazott Vencsuanba.

A helikopterek száma ezzel megötszöröződik: a mentési munkálatokban, az élelmiszerek ejtőernyős ledobásában, a mentők, illetve a sérültek szállításában eddig húsz gép vett részt. A 30 ezer fős erősítéssel összesen 100 ezer katona és rendőr vesz majd részt a mentésben.

A pekingi kormány azt is bejelentette, hogy újabb 250 millió jüant (5,7 milliárd forintot) különít el a segítségnyújtásra, így eddig összesen 1,11 milliárd jüant (25,6 millárd forintot) tettek ki a katasztrófával kapcsolatos kiadások. Közadományokból eddig 877 millió jüan (20,1 milliárd forint) gyűjt össze készpénz és áruk formájában.

Külső segítség

Kína elfogadta egy japán szakértő egység segítségét, közölte csütörtökön a kínai külügyminisztérium szóvivője. A hírt tokiói külügyi illetékesek is megerősítették. A tervek szerint mintegy 60 fős mentőalakulat indul a kínai Szecsuán tartományba, jelenleg azt tanulmányozzák, hogy juthatnak a leggyorsabban a tragédia helyszínére.

Közben két tajvani buddhista szervezet bejelentette, hogy harminc önkéntes orvosuk utazott csütörtökön a katasztrófa-övezetbe. Ugyancsak Tajvanról indult az Air Macau és a China Airlines két charter-gépe, amelyek a sziget karitatív szervezetei által összegyűjtött sürgős segélyszállítmányokat viszi Szecsuánba. A tajvani kormány szerdán közölte, hogy 26 millió dollár értékű segélyt ad Kínának készpénzben, illetve élelmiszerekben.

Kína korábban elutasította a külföldi szakértők segítségét, mindenekelőtt logisztikai problémákra hivatkozva.