Vilhelmina
11 °C
28 °C

Megmenteni akarta, nem megölni a szécsényi lányt

2006.09.14. 15:37
Életfogytiglani börtönbüntetést kaphat az a 25 éves férfi, aki a vád szerint tavaly brutális kegyetlenséggel agyonvert egy általános iskolás kislányt. A pere csütörtökön kezdődött, a férfi nem érzi magát normálisnak, és tagad.

A Nógrád Megyei Bíróságon csütörtökön megkezdődött Pongrácz Tamás tárgyalása, aki a vád szerint tavaly áprilisban brutális kegyetlenséggel gyilkolt meg egy 14 éves szécsényi kislányt.

Véres fülbevaló

Mint arról az Index is részletesen írt, a szécsényi tinédzser 2005. április 1-én, péntek este tűnt el pár száz méterre otthonától, eltűnését szülei jelentették be a rendőrségen. A lány és barátnője együtt töltötte a péntek délutánt, este pedig közelgő születésnapját ünnepelte barátaival egy helyi szórakozóhelyen.

Violetta este tizenegy körül indult haza, azonban a körülbelül háromszáz méterre lévő Sobieski úti otthonába már nem érkezett meg. A keresésére indult szülők az úton megtalálták a gyerek véres fülbevalóját. A nyomokból a rendőrök arra következtettek, hogy erőszakkal vitték el a 14 éves lányt, ezért nagy erőkkel indultak keresésére. Alig néhány nappal később megtalálták a gyereket és a vádlottat is, aki akkor beismerte tettét.

A 25 éves, büntetett előéletű férfi a csütörtöki tárgyaláson azt állította, a tragédia éjszakáján a lány az út közepén ült, amikor ő arra haladt. Annyit látott, hogy a lány válla véres, és nem tudott felállni, csak dülöngélt. Beültette az autója hátsó ülésére, és előbb orvoshoz akarta vinni, de a lány összecsuklott, és mivel azt hitte, meghalt, el akarta tüntetni. Ezért vitte az emésztőgödörhöz.

A férfi azt állítja, nem tudta, hogy a lány még élt, amikor az emésztőgödörbe dobta. "Ha tudom, hogy él, ezt nem teszem, ő lett volna az egyetlen bizonyíték mellettem" - mondta.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A vád szerint viszont a férfi nem hogy tudta, hogy a lány él, de 2005. április 1-jén késő este ő kényszerítette autójába az általános iskolás lányt, nagymamája házába vitte, ahol súlyosan bántalmazta, majd az udvari vécé derítőjébe dobta. A kimászni próbáló lányt egy vasrúddal addig ütötte, amíg bele nem fulladt a szennyvízbe, akkor testét összedrótozott kövekkel süllyesztette le, majd ott hagyta.

Beszámítható, gátlástalan, emberi mivoltából kivetkőzött

Az ügyész szerint a férfi meg akarta gyilkolni a lányt, és a vádlott, aki emberi mivoltából kivetkőzve, gátlástalanul ölte meg a védekező sértettet, nem tekinthető kóros elmeállapotúnak. Pongrácz viszont vallomásában többször hangsúlyozta pszichés zavarait, és azt mondta, másnap reggel nem tudta, álmodta-e, ami történt, vagy igaz volt az egész. Arról is beszélt, hogy nem érzi magát normális embernek, mert többször tett már olyat, amit később nem tudott megmagyarázni.

A vádlott elismerte: az volt a célja, hogy eltüntesse a testet, ezért ütötte folyamatosan egy vasrúddal. Állítása szerint nem ismerte korábban a sértettet, nem voltak vele kapcsolatban érzelmei. Az ügyészség szerint viszont korábban többször is közeledett a lányhoz szexuális szándékkal. Pongrácz Tamás, aki a tárgyaláson a tudósítók szerint végig nyugodt hangon beszélt, a nyomozati szakaszban kétszer is elutasította a poligráfos vizsgálatot, mert, mint mondta, látott már olyat, hogy a gép tévedett, és zavarban van, ha vizsgálat alatt áll.

A vádlott részben érzi magát bűnösnek. Úgy fogalmazott: "Nem az elvárt módon cselekedtem, hanem saját, úgymond képzelt ijedelmeim szerint."