Árpád
-2 °C
4 °C

Megmenteni akarta, nem megölni a szécsényi lányt

2006.09.14. 15:37
Életfogytiglani börtönbüntetést kaphat az a 25 éves férfi, aki a vád szerint tavaly brutális kegyetlenséggel agyonvert egy általános iskolás kislányt. A pere csütörtökön kezdődött, a férfi nem érzi magát normálisnak, és tagad.

A Nógrád Megyei Bíróságon csütörtökön megkezdődött Pongrácz Tamás tárgyalása, aki a vád szerint tavaly áprilisban brutális kegyetlenséggel gyilkolt meg egy 14 éves szécsényi kislányt.

Véres fülbevaló

Mint arról az Index is részletesen írt, a szécsényi tinédzser 2005. április 1-én, péntek este tűnt el pár száz méterre otthonától, eltűnését szülei jelentették be a rendőrségen. A lány és barátnője együtt töltötte a péntek délutánt, este pedig közelgő születésnapját ünnepelte barátaival egy helyi szórakozóhelyen.

Violetta este tizenegy körül indult haza, azonban a körülbelül háromszáz méterre lévő Sobieski úti otthonába már nem érkezett meg. A keresésére indult szülők az úton megtalálták a gyerek véres fülbevalóját. A nyomokból a rendőrök arra következtettek, hogy erőszakkal vitték el a 14 éves lányt, ezért nagy erőkkel indultak keresésére. Alig néhány nappal később megtalálták a gyereket és a vádlottat is, aki akkor beismerte tettét.

A 25 éves, büntetett előéletű férfi a csütörtöki tárgyaláson azt állította, a tragédia éjszakáján a lány az út közepén ült, amikor ő arra haladt. Annyit látott, hogy a lány válla véres, és nem tudott felállni, csak dülöngélt. Beültette az autója hátsó ülésére, és előbb orvoshoz akarta vinni, de a lány összecsuklott, és mivel azt hitte, meghalt, el akarta tüntetni. Ezért vitte az emésztőgödörhöz.

A férfi azt állítja, nem tudta, hogy a lány még élt, amikor az emésztőgödörbe dobta. "Ha tudom, hogy él, ezt nem teszem, ő lett volna az egyetlen bizonyíték mellettem" - mondta.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A vád szerint viszont a férfi nem hogy tudta, hogy a lány él, de 2005. április 1-jén késő este ő kényszerítette autójába az általános iskolás lányt, nagymamája házába vitte, ahol súlyosan bántalmazta, majd az udvari vécé derítőjébe dobta. A kimászni próbáló lányt egy vasrúddal addig ütötte, amíg bele nem fulladt a szennyvízbe, akkor testét összedrótozott kövekkel süllyesztette le, majd ott hagyta.

Beszámítható, gátlástalan, emberi mivoltából kivetkőzött

Az ügyész szerint a férfi meg akarta gyilkolni a lányt, és a vádlott, aki emberi mivoltából kivetkőzve, gátlástalanul ölte meg a védekező sértettet, nem tekinthető kóros elmeállapotúnak. Pongrácz viszont vallomásában többször hangsúlyozta pszichés zavarait, és azt mondta, másnap reggel nem tudta, álmodta-e, ami történt, vagy igaz volt az egész. Arról is beszélt, hogy nem érzi magát normális embernek, mert többször tett már olyat, amit később nem tudott megmagyarázni.

A vádlott elismerte: az volt a célja, hogy eltüntesse a testet, ezért ütötte folyamatosan egy vasrúddal. Állítása szerint nem ismerte korábban a sértettet, nem voltak vele kapcsolatban érzelmei. Az ügyészség szerint viszont korábban többször is közeledett a lányhoz szexuális szándékkal. Pongrácz Tamás, aki a tárgyaláson a tudósítók szerint végig nyugodt hangon beszélt, a nyomozati szakaszban kétszer is elutasította a poligráfos vizsgálatot, mert, mint mondta, látott már olyat, hogy a gép tévedett, és zavarban van, ha vizsgálat alatt áll.

A vádlott részben érzi magát bűnösnek. Úgy fogalmazott: "Nem az elvárt módon cselekedtem, hanem saját, úgymond képzelt ijedelmeim szerint."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?